برگ های گیاه کاری ، به عنوان طعمدهندهی طبیعی و با فواید گوناگون و مهم برای انسان، میتوانند به غذاهایتان سلامتی، طعم خوش و رایحهای خوشایند هدیه بدهند. کاری حاوی خواص آنتیاکسیدانی گوناگون است و میتواند برای کنترل اسهال، مشکلات معده و روده نظیر سوء هاضمه، ترشح بیش از اندازهی اسید، زخمهای معده، اسهال خونی، دیابت و عدم تعادل کلسترول در خون مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین برخی معتقدند کاری دارای خواص ضد سرطانی است و به محافظت از کبد نیز کمک میکند. در ادامه مهمترین خواص کاری یا ادویه کاری برای پوست، مو و سلامتی را برایتان می گوییم.
نام علمی گیاه کاری مورایا کوئنیگی اسپرنگ (Murraya Koenigii Spreng ) و متعلق به خانوادهی سدابیان است. این گیاه بومی کشور هندوستان است و معمولا در نواحی گرمسیری و نیمهگرمسیری یافت میشود. این گیاه در کشورهای مختلف دیگر نیز نظیر چین، استرالیا، نیجریه، و سریلانکا کشت میشود. این گیاه دارای قدی کوتاه یا متوسط است. پر کاربردترین بخشهای این گیاه برگها، ریشه، و پوست ساقهی آن است.
به باور طرفداران طب آیورودا، برگهای کاری دارای خواص پزشکی فراوان نظیر خواص آنتیبیوتیک، آنتیاکسیدانی، ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد سرطانی و هپاتوپروتکتیو (محافظتکننده از کبد در برابر انواع آسیبها) است. از ریشههای این گیاه برای درمان آکنههای بدن و از پوست ساقهی آن برای تسکین مار گزیدگی استفاده میکنند.
برگهای کاری با خواص گستردهی گیاهیاش در پخت انواعی گوناگون از غذاهای محلی در سراسر هندوستان و دیگر بخشهای آسیا استفاده میشود و به آنها عطر و طعمی دلنشین هدیه میکند. ظاهر برگهای کاری به برگهای ”درخت نیم” یا لیلاک هندی شباهت دارد و نام آن در بیشتر زبانهای هندی به “نیمِ شیرین” ترجمه شده است.
از جمله خواص کاری و مواد مغذی عمدهی موجود در برگهای کاری میتوان به کربوهیدرات، انرژی، فیبر، کلسیم، فسفر، آهن، منیزیوم، مس، و مواد معدنی اشاره کرد. برگ این گیاه همچنین حاوی ویتامینهای گوناگون نظیر اسید نیکوتینیک (نیاسین)، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B، ویتامین E، آنتیاکسیدانها، فیتواسترول، اسیدهای آمینه، گلیکوزیدها، و فلاونوئیدها است. همچنین، در برگهای این گیاهتقریبا چربی وجود ندارد؛ یکدهم گرم چربی در ازای هر ۱۰۰ گرم کاری.
به عنوان برخی دیگر از ترکیبات شیمیایی موجود در برگهای کاری میتوان به آلکالوئیدهای کربازول اشاره کرد. طبق یافتههای مطالعات پژوهشی که در بخش اقتصاد خانگی آموزشکدهی زنان کِنمِی واقع در استان هیوگوی ژاپن به عمل آمد، آلکالوئیدهای موجود در برگهای کاری دارای خواص آنتیاکسیدانی هستند. آلکالوئیدهای کربازول شامل ماهانیمبین، مورایانول، ماهانینئونیمبین، اُ متیل مورایامین آ، اُ متیل ماهانین، ایزوماهانین، بیسماهانین، و بیسپایرویافولین میشوند. همچنین نتایج مطالعاتی دیگر که در بخش مطالعات گل و گیاه دانشگاه ایالتی میشیگان به عمل آمد، نشان دادند این ترکیبات شیمیایی دارای خواص آفتکشی و ضد میکروبی است؛ به ویژه اینکه این ترکیبات میتوانند پشهها را نیز از بین ببرند.
بسیاری از آدمها فکر میکنند برگهای کاری فقط به درد خوش طعم و بو کردن غذاها میخورد و هنگام صرف غذا، آنها را کنار میگذارند. با وجود این، اهمیت برگ کاری بسیار بیشتر از چیزی است که آدمها فکر میکنند، و میتواند بدون ایجاد عوارض جانبی برای سلامتیتان فوایدی فراوان به ارمغان بیاورد.
نتایج مطالعات پژوهشی دانشمندان هندی نشان دادند، آلکالوئیدهای کربازولِ موجود در برگهایکاری (یا همان مورایا کوئنیگی) دارای خواص ضد اسهال هستند. آزمایشهایی که بر روی موشهای آزمایشگاهی به عمل آمد نشان دادند عصارههای کربازول از برگهایکاری به اندازهای قابل توجه میتوانند اسهال ناشی از مصرف روغن کرچک را در این موشها کنترل کنند. بدین منظور، میتوانید یک دسته برگ این گیاه را بکوبید و از آن خمیری بسازید و نوش جاناش کنید، یا آب برگهایکاری را به آسانی بنوشید.
شاید این مطلب را هم بپسندید: یبوست: ملین های طبیعی برای رفع یبوست
از خواص کاری محافظت از دستگاه گوارش است. طبق روشهای باستانی آیورودا، استفاده از برگ های آن برای درمان مشکلات گوارشی بسیار موثر است. یکی از دلایل مهم اثربخشی برگ های این گیاه در درمان بیماریهای گوارشی این است که این ادویه تا حدودی ملین است. یک دسته برگ کاری را بردارید و آب آن را بگیرید؛ و سپس آن را با آب لیمو ترکیب نمایید. این ترکیب را میتوانید برای درمان سوء هاضمه بنوشید؛ یا اینکه برگهایکاری را آنقدر بکوبید تا مثل خمیر شوند و پس از ترکیب با دوغ، آن را هر روز صبح به صورت ناشتا میل نمایید.
نتایج مطالعات پژوهشی دانشمندان هندی در آزمایشگاه انگلشناسی مولکولی و مهندسی پروتئین در مرکز پیشرفتهی پژوهشهای علمی جواهر لعل نهرو در شهر بنگلور کشور هند نشان دادند، برگهای کاری یا همان مورایا کوئنیگی منبعی سرشار از آنتیاکسیدان است. وجود انواع ویتامینها نظیر ویتامین A، ویتامین B، ویتامین C، و ویتامین E به کاهش استرس اکسیداتیو و آثار مخرب فعالیت رادیکالهای آزاد کمک میکند. برگهایکاری را میتوان به خورشکاری و دیگر خورشهای سبزیجات و انواع سوپها اضافه کرد. همچنین به جای برگهای تازهی این گیاه میتوانید از پودر خشک یا ادویه کاری نیز استفاده نمایید.
شاید بهترین خاصیت کاری برای سلامتی تاثیر آن بر کنترل دیابت باشد. نتایج پژوهشی که در بخش بیوشیمی و بیولوژی مولکولی دانشگاه مَدرَس در شهر چنای هندوستان به عمل آمد نشان داد، برگهای کاری دارای خواص ضد افزایش قند خون هستند که میتوانند در کنترل سطح گلوکز خون در موشهای آزمایشگاهی مبتلا به دیابت مفید باشند.
ترکیبات شیمیایی موجود در برگهایکاری نظیر فنولها به مبارزه علیه انواعی از سرطان نظیر سرطان خون، سرطان پروستات، و سرطان رودهی بزرگ کمک میکند. نتایج پژوهشی در بخش شیمی دارویی دانشگاه میجو کشور ژاپن شواهدی را دربارهی خواص ضد سرطانی عصارهی آلکالوئیدهای کربازول از برگهای این گیاه به دست پژوهشگران دادند.
مطلب مرتبط: خواص ماش :۱۰ فایده شگفتانگیز ماش
برگهای این گیاه همچنین به عنوان عامل کاهندهی سطح LDL، کلسترول بد خون شناخته میشوند. مطالعاتی که در بخش بیوشیمی دانشگاه کرالای هند به عمل آمد نشان دادند برگهای این گیاه این قابلیت را دارند که سطح کلسترول بد خون یعنی LDL را کاهش دهند.
یکی از بهترین خواص کاری کمک به رشد و رویش مو است. برخی معتقدند برگهای این گیاه میتوانند به تقویت ریشههای مو کمک کنند. پودر برگ خشک کاری را با روغن مخلوط کنید؛ موهایتان را به آن آغشته نمایید و پوست سرتان را ماساژ دهید. همچنین خمیر برگهایکاری نیز برای رفع سفیدی مو استفاده میشود. به علاوه، انجام مرتب این کارها برای تقویت و رشد موهایتان نیز بسیار مفید است.
برگهای کاری سرشار از ویتامین A هستند؛ از این رو، میتوانند به تقویت قوهی بیناییتان کمک کنند. ویتامین A حاوی کاروتنوئیدهایی است که از قرنیه در سطح چشم محافظت میکنند. کمبود ویتامین A ممکن است باعث شب کوری، تاری چشم و حتی در برخی موارد از دست دادن قوهی بینایی میشود.
نتایج مطالعاتی دربارهی خواص عصارهی برگهایکاری نشان دادند این ادویه در کاهش اثرات شیمیدرمانی و رادیوتراپی (پرتودرمانی) تاثیرگذار است؛ در عین حال، کاری میتواند از بدن در برابر آسیبهای کروموزومی محافظت کند، به حفظ سلامت مغز استخوان کمک نماید و از فعال شدن رادیکالهای آزاد در بدن پیشگیری کند.
پژوهشی دربارهی خواص کاری به این نکته دست یافت که این ادویه در مبارزه علیه عفونتهای باکتریایی و قارچی نیز موثر است. حتی میتوان تاثیر عصارهی برگ گیاهکاری را با تاثیر داروهای محبوب و رایج آنتیبیوتیک قابل مقایسه دانست.
محافظت در برابر آسیب های کبدی از بهترین خواص کاری است. کبد در عملکرد سالم دستگاه گوارشی نقشی مهم ایفا میکند؛ از این رو، ضروری است از آن در برابر حملات رادیکالهای آزاد، و عوامل ویروسی و باکتریایی که به عفونت این اندام حیاتی منجر میشوند، محافظت کنید. پژوهشی دربارهی خواص برگهای کاری نشان داد تانینها و آلکالوئیدهای کربازول موجود در برگهای این گیاه میتوانند به خوبی از کبد محافظت کنند. همچنین، مصرف برگهایکاری برای محافظ از کبد در برابر بیماریّهای مختلف از جمله هپاتیت و سیروز موثر است.
برگهای کاری همچنین برای مراقبت از پوست نیز بسیار موثر هستند. برای ترمیم و بهبودی سریع پوست پس از آسیبهای ناشی از سوختگیها، بریدگیها، جراحات، ناراحتیهای پوستی و نیش حشرات میتوانید از آب یا خمیر برگهایکاری استفاده کنید.
برگهایکاری همان برگهای درخت کاری هستند که از لحاظ علمی به آن مورایا کوئنیگی میگویند. همواره این برگها به عنوان ادویهای برای طعم دادن به غذاها شناخته میشوند و غالبا در آشپزخانه کاربرد دارند؛ ولی برگهای این گیاه دارای فوایدی فراوان برای سلامتی هستند که همین عامل میتواند آن را بسیار محبوبتر و جذابتر کند. برگهای این گیاه را میتوان بسته به نوع مصرف، خشک کرد، سرخ نمود، یا به صورت تازه مورد استفاده قرار داد؛ برگهای تازهی کاری هم در آشپزی و هم به عنوان داروی گیاهی از محبوبیتی بسیار برخوردار هستند.
معمولا میتوان در بسیاری از کشورهای شرقی برگهای کاری را به صورت تازه یا پودر خشک از فروشگاههای مواد غذایی تهیه نمود؛ میزان خرید و فروش برگهای این گیاه در کشورهای غربی نیز در حال افزایش است. همچنین، حتی خودتان نیز می توانید این گیاه را در باغچه بکارید و از مزایای آن بهرهمند شوید. به علاوه، شاید بتوانید در برخی از عطاریها و فروشگاههای سنتی هندی برگهای تازهی کاری را تهیه کنید. به هر حال، کاری موارد مصرف گوناگون دارد که بسته به نوع مصرف میتوان آن را از طرق مختلف تهیه نمود.
پس از دانستن خواص کاری بهتر است درباره نگهداری برگهای این گیاه هم بدانیم. برگهای این گیاه را باید کاملا از ساقه جدا کنید، به خوبی بشویید، و روی سینی بزرگ پهن کنید، روی آن را با یک پارچهی توری خشک و تمیز بپوشانید، و ۲ تا ۳ روز جلوی نور آفتاب بگذارید تا خشک شوند. برگهای خشک شده را در یک ظرف پلاستیکی نگهدار کنید؛ حتی میتوانید برگهای تازهی کاری را در فریزر قرار دهید و در موقع نیاز از آن استفاده نمایید.
استفاده از برگهای این گیاه عمدتا به دلیل آنتیاکسیدانها و اسیدهای آمینه موجود در آن در مراقبت از موهای سر بسیار محبوبیت دارد. یک دسته برگ کاری را با ماست ترکیب کنید؛ این ترکیب را بکوبید تا به خمیر تبدیل شود. سپس میتوانید این خمیر را مستقیم به سر و موهایتان بزنید و بگذارید به مدت نیم ساعت به همان حالت باقی بماند. سپس سر و موهایتان را به طور معمول بشویید. این کار باعث احیای فولیکولهای موهایتان میشود و از ریزش مو جلوگیری میکند.
چنانچه استفاده از خودِ برگکاری برایتان کافی و رضایتبخش نیست، میتوانید روغن آن را استخراج کنید تا به مادهای بسیار قوی دست پیدا نمایید. ابتدا باید مقداری روغن نارگیل را در ماهیتابه بریزید و آن را حرارت دهید تا داغ شود. سپس آن را روی برگهایکاری بریزید و بگذارید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه حرارت ببیند. بعد از آن، اجازه دهید ترکیب روغن نارگیل و برگهای کاری خنک شود. در این مرحله، این ترکیب را از صافی بگذرانید؛ آنچه از صافی میگذرد روغن برگکاری است که میتوانید آن را به کف سرتان بمالید و ماساژ دهید یا برای پیشگیری از سفید شدن زودرس موهایتان از آن استفاده کنید.
برای درست کردن پودر کاری فقط به یک عدد ماهیتابه، برگهای این گیاه، و مقداری نمک نیاز دارید. برگهای خشک شدهی کاری را آنقدر در ماهیتابه حرارت دهید تا کمکم به رنگ قهوهای در بیایند و حلقهحلقه/ ترد شوند. مراقب باشید برگها نسوزند. برگها را در خردکن یا مخلوطکن بریزید و به تدریج کمی نمک به آن اضافه کنید. برگها به سرعت به ادویهی سبز و دلپذیر تبدیل میشوند که میتوانید آن را به غذاها و خورشهای کاری مختلف بیفزایید. این ادویه بسیار خوشمزه و دوستداشتنی است!
از برگهای این گیاه میتوانید به روشها و طرق مختلف استفاده کنید؛ هم در تهیهی غذاها و هم به عنوان یک داروی گیاهی از فواید بینظیر این ادویه برای سلامتیتان بهرهمند شوید. با تهیهی روغن این برگ و استفاده از آن، میتوانید رشد موهایتان را افزایش دهید و از سفید شدن زودرسشان پیشگیری کنید. همچنین میتوانید با درست کردن پودر برگکاری و افزودن آن به انواع غذاها، خود را از فواید آنتیاکسیدانی این گیاه برای سلامتیتان بهرهمند کنید. به علاوه، با خرد کردن و کوبیدن برگ تازهی آن میتوانید خمیری درست کنید که با مالیدن آن بر روی پوست از بروز عفونت پیشگیری نمایید.
درخت کاری به گونهای شگفتانگیز بادوام و مقاوم است و میتوان آن را تقریبا به آسانی در باغچههای خانگی نواحی گرم کرهی زمین کاشت و نگهداری کرد. با برگهای جدا شده از این گیاه میتوان درختی جدید به وجود آورد؛ به همین دلایل، بسیاری از آدمها ترجیح میدهند خودشان این گیاه مفید را بکارند و از آن استفاده کنند. با اینکه این گیاه به سرما حساس است، ولی چنانچه در نواحی سردسیر زندگی میکنید نیز میتوانید آن را با استفاده از دانه یا برگهای بریده شده از درخت اصلی، داخل خانه یا در دیگر محیطهای بسته پرورش دهید.
منبع:organicfacts
مطالب مرتبط: