ماش نوعی از حبوبات است که متعلق به خانواده ی نخود و عدس است.این بنشن پرخاصیت به میزان فراوانی پروتئین، فیبر، آنتیاکسیدانها و مواد مغذی گیاهی دارد. اگر چه این بنشن درمیان سایرحبوبات در تمام جهان کمتر طرفدار دارد اما خواص شگفتانگیز ماش غیرقابل انکار است. در ادامه 34خاصیت ماش برای شما گردآوری شده است.
در حالی که ممکن است ماش برای بیشتر آدمها در ایالات متحده جدید باشد، اما به مدت هزاران سال بخشی از رژیم غذایی آیورودا در هند بودهاست. در این شیوهی باستانی هندی که نوعی طب سنتی است و قدمت آن به ۱۵۰۰ پیش از میلاد میرسد، ماش”یکی از محبوبترین مواد خوراکی” بودهاست.
– ماش منبعی غنی از مواد مغذی است از جمله: منگنز، پتاسیم، منیزیم، فولات، مس، روی و انواع ویتامینهای گروه B.
– این دانههای کوچک همچنین یک غذای بسیار سیرکننده، پر از پروتئین، نشاستهی مقاوم و فیبر غذایی هستند.
– شما میتوانید ماش را به صورت پودر خشک شده، به صورت دانههای درسته و خام، به صورت ” پوست کنده، ” به صورت نودل، و به صورت جوانه (نوعی که میتوانید در ساندویچ یا سالاد استفاده کنید) پیدا کنید.
– دانههای خشک شدهی ماش ممکن است خام، پخته (به صورت کامل یا دو نیم شده [به این صورت که دو لپهی آن از هم جدا شدهاند])، تخمیر شده، یا آسیاب شده و پودر شده باشند.
– ماش به دلیل داشتن مقدار فراوانی از مواد مغذی، در دفاع در برابر چندین بیماری مزمن مرتبط با سن، از جمله بیماری قلبی، سرطان، دیابت و چاقی مفید در نظر گرفته میشود.
مطالعات نشان می دهند که غذاهای تولیدشده با گیاهان دارویی خواص درمانی زیادی دارند.بطورمثال باعث بهبود التهابات می شوند.کازشناسان تغذیه توصیه میکنند غذاهای گیاهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید . از میان منابع گیاهی پروتئین و مواد مغذی، ماش یکی از بهترین هااست.
همانطور که خواهید دید، ماش یکی از سالمترین و بهترین منابع پروتئین گیاهی است زیرا علاوه بر اسیدهای آمینه (بلوکهای ساختمانی پروتئینها) حاوی مواد مغذی دیگری نیز هست.همچنان که مجلهی Chemistry Central می نویسد:، ” دانههای ماش دارای فعالیتهای بیولوژیکی از جمله اثرات آنتیاکسیدانی، ضد میکروبی، ضد التهاب، ضد دیابت، ضد فشار خون و ضد تومور هستند و به سوخت و ساز چربی کمک میکنند.
نخستین بار در هند ماش را اهلی کردند. قبل از آن ماش به صورت یک گیاه وحشی میروئید. شواهد باستانشناسی نشان میدهد که ماش در تمدن هاراپا در پنجاب و نواحی هاریانای هند حدود ۴۵۰۰ سال پیش پرورش داده میشد!
ماش های اهلی شده به دو شکل هستند: نوع بزرگتر آن که در جنوب هند رشد میکند و نوع قدیمیتر آن که در شمال هند اشت می شده است و دانههای کوچکتری دارد . کشت ماش بعدها از هند به چین و دیگر نقاط جنوب شرق آسیا گسترش یافتهاست.
همچنین سوابق نشان میدهند که دست کم ۲۲۰۰ سال است که ماش در تایلند مصرف میشود. حدودا در قرن ۹ یا ۱۰، کاشت و برداشت ماش در افریقا هم آغاز شد چرا که این دانهها در آب و هوای گرم به راحتی رشد میکنند و غذای خوبی هستند برای اهالی افریقا که دچار سوء تغذیه هستند.
دانههای ماش محبوبترین نوع حبوبات در هند، چین و آسیای جنوب شرقی هستند و به طور گستردهای در این مناطق و همچنین در بخشهایی از جنوب اروپا و ایالات متحده کاشت و برداشت میشوند. در ایالات متحده، کشت ماش حدودا از دههی ۱۸۳۰ آغاز شدهاست، اگر چه رونق آنها در واقع تنها به یک یا دو دههی قبل باز میشود. امروز حدود ۷۵ درصد از ۶۸۰۰، ۰۰۰ تا ۹ میلیون کیلوگرم ماش مصرفی سالانه در ایالات متحده وارداتی است و در هند و چین تولید شدهاست.
یک فنجان ماش پخته شده شامل موارد زیر است (درصدها بر اساس ارزش توصیه شدهی روزانه برای یک خانم بالغ معمولی است):
– ۲۱۲ کالری
– ۱۴ گرم پروتئین
– ۱۵ گرم فیبر
– ۱ گرم چربی
– ۴ گرم قند
– ۳۲۱ میکروگرم فولات (۱۰۰٪)
– ۹۷ میلیگرم منیزیم (۳۶٪)
– ۰.۳۳ میلیگرم تیامین- ویتامین B۱- (۳۶٪)
– ۰.۶ میلیگرم منگنز (۳۳٪)
– ۷ میلیگرم روی (۲۴٪)
– ۰.۸ میلیگرم ویتامین B۵ -اسید پانتوتنیک- (۸٪)
– ۰.۱۳ میلیگرم ویتامین B۶ (۱۱٪)
– ۵۵ میلیگرم کلسیم (۵٪)
اگر جوانهی ماش انتخاب شماست و آنها را به صورت خام میخورید، هر فنجان تنها حدود ۳۱ کالری و در حدود سه گرم پروتئین و دو گرم فیبر به شما میرساند.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۱ در مجلهی “بشر و سمشناسی تجربی” (Human and Experimental Toxicology) منتشر شد نشان داد که ماش در مهار اکسیداسیون کلسترول “بد” (LDL) بسیار موثر است. دانههای ماش قادر هستند سطح کلسترول را تنظیم کنند به این دلیل که آنتیاکسیدانهای آنها مانند نابودکنندگان قدرتمند رادیکالهای آزاد عمل میکنند، روند آسیب وارده به رگهای خونی را معکوس کرده، باعث کاهش التهاب میشوند.
کلسترول LDL اکسید شده یکی از بزرگترین ریسکهای رویدادهای قلبی عروقی کشنده، مانند حملات قلبی یا سکتهی مغزی است. این نوع کلسترول میتواند درون پوشش داخلی رگهای خونی، به نام اندوتلیوم (لایهی درونرگی) تجمع بیابد، از جریان خون جلوگیری کند و باعث بروز ایست قلبی شود. ماش این قابلیت را دارد که سرخرگها را عاری از مواد زائد نگه دارد و گردش خون را بهبود بدهد، و به همین دلیل یک افزودنی عالی برای رژیمهای غذایی ضد التهابی است.
قدرت تغذیهای دانههای ماش شامل توانایی مبارزه با یکی دیگر از خطرات بزرگ بیماریهای قلبی و عروقی میشود: فشار خون بالا. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ در مجلهی Central Chemistry منتشر شد، موشهایی که به مدت یک ماه عصارهی جوانهی ماش دریافت کردند کاهش قابلتوجهی را در فشار خون سیستولیک تجربه کردند.
محققان بر این باور بودند که اثرات ضد فشار خون بالا در ماش ممکن است با توجه به وجود میزان فراوان اجزاء پروتئینی به نام پپتید در آنها باشد. این اجزاء به کاهش فشردگی عروق خونی که باعث بالا رفتن فشار خون میشود، کمک میکنند.
تصور میشود که سطوح بالای اسیدهای آمینه – الیگوساکاریدها و پلیفنولها – در ماش، عاملان اصلی قدرت آنتیاکسیدانی آنها است که میتواند با پیشرفت سرطان مبارزه کند. در مطالعات بالینی، دانههای ماش از خود فعالیت ضد تومور نشان میدهند و قادر هستند از بدن در برابر تخریب DNA و جهش خطرناک سلولی محافظت کنند.
مطالعهی انجام شده توسط دانشکدهی علوم غذایی و مهندسی صنایع غذایی در دانشگاه کشاورزی چین در سال ۲۰۱۲، نشان داد که ظرفیت آنتیاکسیدانی ماش، به طور عمده ناشی است از ویتکسین و ایزوویتکسین، دو نوع فلاونوئید محافظ که دارای توانایی زیادی برای مهار رادیکالهای آزاد هستند. این فلانوئیدها استرس اکسیداتیو را که میتواند منجر به شکلگیری سرطان شود، کاهش میدهند.
شواهد قوی وجود دارد که مواد مغذی موجود در ماش دارای اثرات ضد دیابت قابلتوجهی هستند و میتوانند به طور طبیعی به جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ یا درمان آن کمک کنند. مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ توسط موسسهی علوم زراعی در آکادمی علوم کشاورزی چین انجام شد، نشان داد موشهایی که مکمل ماش را دریافت کردند، پایین آمدن قند خون، پلاسما سی- پپتید، گلوکاگون، میزان کلی کلسترول و تریگلیسرید را تجربه کردند. در عین حال، میزان تحمل گلوکز در موشها به طور قابلتوجهی بهبود یافت و واکنش انسولین آنها افزایش یافت.
با توجه به گروه شیمی در موسسهی فناوری هاربین چین، دانههای ماش مقدار فراوانی پروتئین (به نسبت گیاه بودنشان) دارند، به این ترتیب که حدود ۲۰ تا ۲۴ درصد از ساختار شیمیایی آنها اسیدهای آمینه (پروتئین) است. گلوبولین و آلبومین پروتئین ذخیرهسازی اصلی موجود در دانههای ماش هستند و بیش از ۸۵ درصد از کل اسیدهای آمینه موجود در ماش را تشکیل میدهند.
ماش همچنین حاوی میزان فراوانی از سایر اسیدهای آمینهی ضروری، از جمله لوسین، ایزولوسین و والین است، که میتوانند با دیگر منابع گیاهی (مانند غلات سبوسدار یا برخی از سبزیجات) یک “پروتئین کامل” را تشکیل بدهند. پروتئین آنها که بسیار قابل جذب است، باعث میشود که آنها یک انتخاب هوشمندانه برای گیاهخواران باشد، به خصوص اگر این را در نظر داشته باشیم که دانههای ماش چند مادهی مغذی دیگر را نیز به رژیم غذایی فرد اضافه میکنند.
دانههای ماش شامل طیف وسیعی از مواد مغذی گیاهی هستند که ضد میکروب و ضد التهاب در نظر گرفته میشوند، و همین ویژگیها باعث میشود که آنها سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و با باکتریهای مضر، ویروسها، سرماخوردگی، بثورات، آماس و بسیاری از اختلالات دیگر مبارزه کنند. ماش باعث تعادل باکتریها در دستگاه گوارش میشود و به این ترتیب به جذب مواد غذایی و بهبود سیستم دفاعی کمک میکند.
هر یک فنجان ماش ۱۰۰ درصد از ارزش روزانهی فولات را برای شما فراهم میکند! فولات (به عنوان ویتامین B۹ نیز شناخته میشود) یک ویتامین مهم برای سنتز DNA، سلولها و رشد بافت، تعادل هورمونی، عملکرد شناختی، و حتی تولید مثل است. در واقع، مصرف فولات، به میزان کافی به ویژه در دوران بارداری بسیار مهم است، زیرا برای جلوگیری از تولد زودرس، نقص لولهی عصبی و حتی خاتمهی بارداری ضروری است.
دانههای ماش همچنین، حدود ۳۶ درصد از نیاز روزانهی بدن زنان بالغ را به منیزیم، فراهم میکند. بسیاری از افراد بالغ در واقع کمبود منیزیم دارند، که مایهی تاسف است زیرا بیشتر آدمها به منظور کنترل سطح استرس و مدیریت درد، مقدار قابلتوجهی از این عنصر را در رژیم غذاییشان نیاز دارند. منیزیم برای سلامت دستگاه گوارش، عملکرد مناسب ضربان قلب، آزاد کردن انتقالدهندههای عصبی و برای تعمیر بافتهای عضلانی در افرادی که بسیار فعال هستند مهم است.
دانههای ماش میزان فراوانی فیبر و پروتئین دارند، و بنابراین یکی از مواد خوراکی سیرکننده هستند. در مطالعهای که در مجلهی تغذیه (Journal of Nutrition) منتشر شده، محققان مشاهده کردند که تنها یک وعده غذا، با لوبیای دارای فیبر زیاد، دو برابر غذاهای بدون لوبیا هورمون سیری را به نام کولهسیستوکینین افزایش میدهد.
بسیاری از مطالعات دیگر نتایج مشابهی در بر داشتهاند: به این ترتیب که سیری پس از خوردن دانههای ماش به طور قابلتوجهی افزایش مییابد. بنابراین، با خوردن ماش به طور منظم، میتوانید میزان خوردن غذاها را کاهش دهید و بیش از قبل وزن از دست بدهید.
دانههای ماش ویتامینهای گروه B را به بدن میرسانند، از جمله ویتامین B۶ و فولات، که هر دو برای کنترل نوسانات هورمونی که میتواند به علائم سندرم پیش از قاعدگی منجر شود، لازم هستند. ویتامینهای B، فولات و منیزیم برای کاهش شدت و درد مرتبط با گرفتگیهای PMS، سردرد، نوسانات خلقی، خستگی و دردهای عضلانی مفید هستند.
در حالی که برخی از آدمها پس از خوردن لوبیا وجود گاز یا نفخ را تجربه میکنند، ماش یکی از دانههایی است که هضم بسیار آسانی دارد و در واقع میتواند در برخی موارد به سمزدایی کمک کند. ماش به دلیل فیبر بالایی که دارد، دارای مزایای بسیاری برای فرآیند هضم است – به عنوان مثال، ماش میتواند از بروز علائم سندرم رودهی تحریکپذیر (IBS) مانند یبوست پیشگیری کند.
برای اینکه ماش را بدون تجربهی اثرات ناخواستهی گورشی، به رژیم غذاییتان اضافه کنید، ابتدا آن را به مدت یک شب خیس بگذارید تا دانههای خشک جوانه بزنند و سپس آنها را با ادویهجات سنتی آیورودا که میتوانند قابلیت هضم را افزایش دهد، بپزید. هندیها معمولا معمولا ماش را با ادویهجاتی مانند زنجبیل، زیره، تخم گشنیز و زردچوبه میپزند تا هم طعم فوقالعادهای داشته باشند و هم باعث بروز هیچگونه دردی در معده نشوند.
خیس گذاشتن دانههای ماش و جوانه زدن آنها همچنین میتواند به کاهش “مواد ضد مغذی” که در تمام حبوبات و دانهها به طور طبیعی وجود دارد، منجر شود، به هضم راحتتر آنها کمک کند و باعث آزاد شدن مواد مغذی آنها شود. انواع کربوهیدراتها به نامهای الیگوساکاریدها، پرالترین، استاچیوز و ورباسکوز در حبوبات خام (جوانه نزده) و حبوباتی که خوب پردازش نشدهاند، موجود است و این میتواند نفخ آزاردهندهای ایجاد کند.
برخی از این ضد مغذیها در ماش وجود دارد، اما میزان آن کمتر از بسیاری از دانههای دیگر است. علاوه بر این، ضد مغذیهای موجود در ماش در آب محلول هستند و میتوان آنها را با خیساندن و تخمیر قبل از خوردنشان از بین برد. همچنین اگر ماشها جوانه بزنند این مواد از بین میروند.
کمخونی کمبود گلبولهای قرمز است که در اثر ناکافی بودن آهن رخ میدهد. عوارض کمخونی عبارتند از احساس خستگی، رنگپریدگی، سرماخوردگی، سردرد، و پایین بودن تمرکز. در عین حال، ماش دارای میزان زیادی فیبر است که برای بهبود تشکیل گلبولهای قرمز مفید است. در نتیجه، این مادهی خوراکی میتواند بهترین راهحل برای درمان کمخونی باشد.
آیا در حال حاضر تحت رژیم غذایی کاهش وزن هستید؟ پس غذاهای جایگزین زیادی وجود دارند که برای رژیم غذایی شما مفید هستند. به عنوان مثال ماش یکی از مواد غذایی است که به درد رژیم غذایی شما میخورد. ماش حاوی فیبر زیادی است و کالری کمی هم دارد، بنابراین یک مادهی غذایی عالی برای رژیم غذایی محسوب میشود. در واقع، نیاز شما به انرژی با مصرف ماش تامین میشود بدون اینکه چربی جذب بدنتان کنید.
ماش حاوی مقدار فراوانی کلسیم و فسفر است که برای سلامت استخوان فایده دارند. با مصرف ماش میتوانیم از بروز پوکی استخوان در سالمندان جلوگیری کنیم. ماش همچنین برای حفظ سلامت استخوان مفید است و استحکام استخوانهای کودکان را افزایش میدهد.
مادر باید از جنین در رحم خود با خوردن مواد غذایی سالم و مفید مراقبت کند. ماش حاوی اسید فولیک است که میتواند عملکرد مغز جنین را بهبود دهد. اسید فولیک سیستم عصبی مغز را بهبود میدهد. بناباین خوردن ماش در دورهی بارداری به افزایش هوش کودک کمک میکند.
هر کسی ممکن است با مشکل گوارشی مواجه شود. اما زنان باردار بیش از بقیه در معرض ابتلا به مشکلات گوارشی هستند، زیرا برای محافظت از نوزاد نمیتوانند بسیاری از داروها را مصرف کنند، زنان باردار میتوانند برای حل این مشکل ماش را در رژیم غذایی خود بگنجانند و به این ترتیب بدون آسیب زدن به نوزاد مشکل را حل کنند.
ماش حاوی مقدار فراوانی از اسید فولیک است که برای سلولهای مغز فایده دارد. با استفاده از این مادهی مغذی، سلولهای مغز کودک میتوانند به خوبی رشد کنند و همین باعث افزایش هوش میشود. بنابراین، کودک دوستداشتنی شما تند و تیز خواهد بود و میتواند هر چیزی را به خوبی یاد بگیرد. شما میتوانید به طور روزانه به فرزندانتان پورهی ماش بدهید تا اسید فولیک مورد نیازشان را به خوبی تامین کنید.
ماش حاوی ۲۴٪ پروتئین است که برای رشد کودک بسیار فایده دارد. در حالی که کودکتان با شیر مادر تغذیه میکند، ماش نیز به عنوان غذای مکمل میتواند برای او مفید باشد. در واقع، ۶ ماه اول زندگی کودکتان دورانی طلایی برای او است زیرا یاد گرفتن چیزها را شروع میکند. همچنین، پروتئین موجود در ماش به رشد سلولهای جدید کمک میکند.
ماش فیبر دارد و بنابراین برای سیستم گوارش خوب است. در ضمن، ابدا خوب نیست اگر کودک مشکلاتی را در سیستم گوارش خود تجربه کند. مصرف عصارهی ماش میتواند مانع از بروز هر گونه مشکلات گوارشی مانند یبوست یا اسهال شود. در نتیجه، اجازه دهید نوزاد با استفاده از روشهای سنتی سیستم گوارشی سالم داشته باشد.
قطعا شما دوست دارید نوزادتان استخوانهایی قوی داشته باشد، اینطور نیست؟ به غیر از شیر، میتوانید به نوزادان و کودکان ماش بدهید تا سلامت استخوانهایشان را بهبود دهید چرا که ماش مقدار زیادی کلسیم و فسفر دارد که هر دو برای سلامت استخوان مفید هستند. بنابراین، کلسیم و فسفر موجود در ماش، استخوان و دندانها قوی را تقویت میکنند.
در واقع، کودکان زمانّهای زیادی را دچار تب میشوند، زیرا سیستم ایمنی آنها هنوز هم نیاز دارد که به تعادل برسد. به همین دلیل نمیتوانید همیشه به آنها دارو بدهید، اما این روش جایگزین را برای بهبود تب در نوزاد امتحان کنید. مواد مغذی موجود در ماش میتواند تب را درمان کند و در عین حال سبب بهبود سیستم ایمنی بدن نوزاد و کودکان شود. برای استفاده از ماش جهت درمان تب کودکان، آبی را که در آن ماش جوشیده است با عسل مخلوط کنید تا هم تب درمان شود و هم سلامتی نوزادتان بهبود بیابد.
میدانیم که پوست کودکان بسیار حساس است. در واقع، آنها همیشه خارش، قرمزی پوست و کک و مک را تجربه میکنند. این چیزها در تمام طول روز باعث ناراحتی و گریهی کودک خواهد شد. با دادن ماش به کودکتان میتوانید سلامت پوست او را بهبود بدهید.
ماش همچنین حاوی ویتامین C است، بنابراین میتواند برای درمان آنفلوآنزا، سرفه و سرماخوردگی در بچهها مفید باشد. بنابراین در صورتی که کودکتان دچار سرفه شد، میتوانید این روش جایگزین را امتحان کنید. ماش همچنین، میتواند سیستم ایمنی بدن را بهبود دهد و به این ترتیب آنها نمیتوانند به راحتی دچار سرماخوردگی، سرفه یا آنفولانزا شوند.
کودکان در دوران طلایی زندگی خود نیاز به مواد غذایی مناسب و ویتامینها برای حفظ و بهبود سلامتیشان دارند. همانطور که گفته شد، ماش حاوی ویتامین A است که برای چشم فایده دارد. بنابراین، یک لیوان ماش را بجوشانید و آن را به فرزندتان بدهید تا قوهی بیناییشان افزایش بیابد. در واقع، با این کار آنها قوهی بینایی قویتری خواهند داشت.
رفع یا کاهش علائم پیری ( به دلیل داشتن فیتواستروژن). علاوه بر چیزهایی که در بالا اشاره شد، گفته میشود ماش به درمان برخی بیماریها از جمله التهاب، علائم کمخونی یا خود کمخونی، پوکی استخوان و اختلالات گوارشی نیز کمک میکند.
ماش به دلیل داشتن ویتامین K کمک به گردش خون سالم و جلوگیری از انعقاد خون میکند. افرادی که دچار مشکل انعقاد خون هستند میتوانند این حبوبات را در برنامه غذایی شان جایگزین کنند.
اگر زمین بخورید یا با چیزی برخورد کنید و پوستتان صدمه ببیند، برخی از سلولهای پوست شما آسیب خواهند دید. ماش حاوی میزان بالایی از پروتئین است و برای بهبودی زخم یا آسیب پوستی فایدهی زیادی دارد. همچنین، جوانههای ماش برای بهبود استقامت بدن بسیار مفید هستند.
همهی زنها دوست دارند پوست خوبی داشته باشند؟ لوسیونهای زیادی برای بدن وجود دارد که میتوانید از فروشگاهها خریداری کنید. در عین حال، ماش حاوی ویتامین D و ویتامین E است، همان چیزهایی که پوستتان نیاز دارد. ویتامین E و D برای تغذیهی پوست مورد استفاده قرار میگیرند، و سبب صاف و درخشان شدن پوست میشوند.
پوست خشک هم برای سلامتی ضرر دارد هم برای زیبایی. میتوانید برای هیدراته کردن پوست، آب ماش را بنوشید. ماش، منبع خوبی برای تامین نیازهای مواد معدنی بدن است. با مصرف ماش، پوست شما خشک نخواهد شد و سلامت آن حفظ میشود.
خشکی پوست به دلیل مردن سلولهای پوستی به وجود میآید. ماش توانایی بازسازی سلولها را دارد. به علاوه، جوانه ماش به تسریع درمان زخمها، تحریکات و اختلالات پوستی نیز کمک میکند.
آکنه یکی از اختلالات پوستی ناشی از باکتری بر پوست صورت است. ماش حاوی ۳ نوع اسید چرب است که برای درمان پوست مفید هستند. ماش به جوانی پوست کمک کرده، با باکتریهای صورت مبارزه میکند و همچنین بر رفع آکنه نیز تاثیر میگذارد. ماش، یک راه حل برد- برد برای پوست صورت است.
ماش حاوی روی است بنابراین میتواند سلامت موها را ارتقا دهد. اگر تا به حال ریزش مو را تجربه کردهاید، میتوانید این درمان سنتی را امتحان کنید. روی موجود در ماش میتواند مو را تغذیه کند و پوست سر را مرطوب سازد، بنابراین درمانی برای مو محسوب میشود. به این ترتیب، موهایی نرم و سالم به دست خواهید آورد.
همانگونه که گفتیم، ماش حاوی ویتامین C است که در افزایش رشد موها نقش دارد. همچنین از ریزش مو نیز جلوگیری میکند. ماش حاوی پروتئین نیز هست که درخشش و نرمی مو را افزایش میدهد.
ماش حاوی مواد مغذی بسیاری است که سلامت مو را حفظ میکنند. در واقع در صورت وجود مشکلات مربوط به مو، ماش میتواند بهترین گزینه باشد. در نتیجه ماش خوراکی خوبی برای پوست و مو است.
شوره بدترین مشکل مو است که به دلیل خشکی پوست سر به وجود میآید. ماش حاوی سلنیوم – یک ضد شوره طبیعی- است.
تصور می شود که جوانه زدن باعث افزایش کیفیت تغذیهای و دارویی ماش میشود (هضم آن آسانتر می شود)، بنابراین درصورت امکان همواره از ماش جوانه زده استفاده کنید.
در سالهای اخیر، که پژوهشگران بیشتر در مورد اهمیت جوانهی حبوبات، مغزها و دانهها تحقیق می کنند.، تحقیقات نشان میدهند که جوانهی ماش( در مقایسه با ماشهایی که جوانه نزدهاند) دارای فعالیتهای بیولوژیکی واضحتر و متابولیتهای مفید فراوانتری است. جوانه زدن باعث می شود تا آنزیمهای بیوسنتز در مراحل جوانه زدن فعال شوند، و درواقع مواد مغذی موجود در ماش توسط بدن انسان قابلجذبتر میشود.
نام گونهی علمی ماش واجینا رادیات (Vigna radiate) است که در غذاهای مردم در سراسر جهان، بخصوص در هند، چین، فیلیپین و کرهی جنوبی به کار میرود. در هند، ماش دو نیم شده (به این صورت که لپههای آنها جدا میشود) و ماش پوستکنده به طور سنتی در غذایی به نام دال (dahl)، که یک خورش غلیظ سرشار از فیبر و پروتئین است، و در عین حال کالری کمی دارد، استفاده میشود. این غذا، بسیار سیرکننده است و پای ثابت آشپزی هندی محسوب میشود، به طوری که بیشتر خانوادهها چند بار در هفته این غذا را میخورند.
دانههای درستهی ماش برای تهیهی تانگشویی (tángshuǐ) استفاده میشود؛ یک نوع دسر چینی، که ترجمهی آن به صورت تحتاللفظی “آب قند” است به این دلیل که دانههای ماش با شکر، شیر نارگیل و کمی زنجبیل پخته میشود. در هنگکنگ نیز ماش را میکوبند و آن را به شکل خمیر درمیآورند و از آن نوعی بستنی و شربت تهیه میکنند.
جوانههای ماش تبدیل به یک نسخهی پردازش از نودلهای نشاستهای میشوند که در غذاهای آسیایی بسیار شایع هستند. کربوهیدرات موجود در دانههای ماش بسیار بیشتر (در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد) از دانههای سویا است، به همین دلیل آنها را میتوان به خوبی در محصولات آردی و نودلها استفاده کرد. نشاستهی ماش، کربوهیدرات برتر در میان حبوبات است و به همین دلیل این دانههای کوچک به طور معمول برای تولید نودلهای نشاستهای مانند نوعی نودل که در شور کره ماک (MUK) نام دارد، استفاده میشود.
هنگام خرید ماش، حواستان به دانههای تغییر رنگ داده یا آسیب دیده باشد و آنها را قبل از پخت دور بریزید چرا که ممکن است حاوی باکتریهای مضر باشند. شما میتوانید ماش نپخته بخرید و اجازه بدهید آنها جوانه بزنند یا کمی آنها را خیس بگذارید و سپس بپزید.
اگر ماش را به صورت جوانهزده استفاده میکنید، میتوانید آنها را به سالاد یا ساندویچ اضافه کنید. ماش خیس خورده و پخته شده نرم خواهد شد و قوام آن مانند پاستا “آل دنته” خواهد بود. آنها به طور پیچیدهای خوش طعم و دلچسب خواهند شد، به همین دلیل یک افزودنی عالی برای بسیاری از وعدههای غذایی راحت به منظور اضافه کردن حجم و مواد مغذی بیشتر هستند. پس از پختن آنها، میتوانید دانههای ماش را برای تهیهی هوموس یا دیپها استفاده کنید، یا آنها را تبدیل به پوره کنید و داخل سوپها بریزید تا لعابدار شوند.
۱. ماش را زیر آب سرد شستشو دهید، سپس برای هر فنجان ماش خشک سه فنجان آب در حال جوش دارای نمک اضافه کنید (بنابراین نسبت آب به دانههای ماش باید سه به یک باشد).
۲. هنگامی که آب جوشید، شعله را پایین بیاورید تا کمکم با حرارت ملایم بجوشد و در ظرف را بگذارید.
۳. اگر ماشها، درسته و خشک هستند، آنها را تا اندازهای بپزید که نرم شوند – حدود ۴۵ دقیقه. حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد تا ماشهای لپه شده یا پوست کنده به طور کامل بپزند، بنابراین اگر زمان زیادی ندارید، این نوع ماش گزینهی خوبی برای شما است.
منبع:draxe و drhealthbenefits
مطالب مرتبط:
سرطان سینه:برای پیشگیری از سرطان سینه این موادغذایی را بخورید