از زمانهای قدیم ریشهی زنجبیل یا زنجفیل برای درمان طیف گستردهای از بیماریها استفاده شدهاست. محققان امروزی تعدادی از خواص زنجبیل را روی سلامتی اثبات کردهاند، و مصرفکنندگان آن مقدار زیادی زنجبیل در روز خریداری میکنند، چرا که خواص زنجبیل برای سلامتی، زیبایی و درمان بسیار بیشتر از بسیاری از گیاهان دارویی دیگری است که امروزه دیده میشود. آماده شوید! چرا که ما قصد داریم ۵۶ مورد از مهم ترین فواید زنجبیل و نیز مهم ترین مضرات زنجبیل را برایتان بازگو کنیم.
آیا شما هم عاشق دمنوش (چای) زنجبیل هستید؟ در این صورت، خبر خوبی برایتان داریم. خواص زنجبیل برای پوست، مو، و به طور کلی، سلامتی بدنتان بسیار است و به عنوان یک داروی تمام عیار برای بیماری مختلف در درمان های خانگی استفاده می شود.
زنجبیل گیاهی پایا، و بومی نواحی چین و هند است. به لحاظ علمی به این گیاه زینجیبر آفیسینال (Zingiber officinale) میگویند. زنجبیل یکی از ارزشمندترین داروها در طب آیورودا به شمار میرود. زنجبیل را معمولا به عنوان ریشهی گیاه میشناسند، ولی در حقیقت، بخشی از یک ساقهی زیرزمینی به نام ریزوم یا زمین ساقه است. کاربرد زنجبیل به عنوان ادویه به حدود ۴۰۰۰ سال پیش باز میگردد. خواص دارویی زنجبیل نیز حدود ۲۰۰۰ سال پیش کشف شد.
به گفتهی کتابخانهی ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا، ریشهی زنجبیل جهت درمان تهوع، کم اشتهایی، و استفراغ، به ویژه بعد از عملهای جراحی در سراسر دنیا کاربرد دارد. همچنین استفاده از زنجبیل برای درمان حالت تهوع ناشی از درمانهای سرطان، کولیک، ناراحتی معده، گاز معده، بیماری حرکت، و تهوع بارداری (با تهوع صبحگاهی) موثر است.
ریشهی تازهی زنجبیل دارای سطح خارجی خاکستری رنگ است، و رنگ گوشتهی داخلی آن، بسته به گونههای متفاوت، میتواند صدفی، شیری، یا زرد مایل به سبز باشد. ریشههای بسیار رسیدهی زنجبیل عموما دارای رگههایی از فیبر هستند که تا مرکز آن گسترش مییابند. زنجبیل دارای طعم تندی است که مقدار اندکی نیز به طعم لیمو شباهت دارد؛ همچنین زنجبیل بوی تند و شدیدی نیز دارد. بوی تند، شدید، و معطر زنجبیل ممکن است به دلیل وجود روغنهای معطر و ترکیبات فنول نظیر گینجرول و شوگاول باشد.
زنجبیل با رایحهی قوی و تند خود، جایگاه مهمی را میان ادویهها، چاشنیها، و حتی داروها به خود اختصاص داده است. زنجبیل، علاوه بر اینکه به صورت تازه استفاده میشود، به شکلهای خشک شده، پودر، و ترشی نیز کاربرد دارد، و از آب یا روغن آن نیز استفاده میشود. دمنوش (چای) زنجبیل نیز یکی از نوشیدنیهای محبوب خانوادههای هندی، و همچنین درمان عالی برای مبارزه با سرماخوردگی و آنفولانزا محسوب میشود. طب آیورودا زنجبیل را به دلیل خواص پزشکی و داروییاش تایید کرده است.
امروزه، در جوامع غربی و مدرن نیز از زنجبیل در دستور ساخت خوراکیهای شیرین نظیر نوشیدنی تخمیری زنجبیل، شیرینی زنجبیلی، نان زنجبیلی، بیسکوییت زنجبیلی و کیک زنجبیلی استفاده میشود.
زنجبیل، به دلیل فواید گوناگوناش برای سلامتی، در طب آیورودا به نام “گنجینهی دارویی” معروف است. خواص درمانی و تاثیرات پیشگیرندهی زنجبیل، آن را به عنوان یکی از گزینههای درمانی مناسب برای امراض گوناگون تبدیل کردهاند. در این ادامه این مقاله ابتدا (الف) به خواص یا برخی از کاربردهای دارویی زنجبیل اشاره میکنیم،سپس (ب) مضرات زنجبیل بر شمرده می شود و در آخر (ج) طرز تهیه ی یک نوشیدنی تخمیری از زنجبیل تقدیم می شود.
شما متوجه خواهید شد که برخی از سرطانها وجود دارند که ثابت شدهاست، زنجبیل تا حد زیادی بر علیه آنها مبارزه میکند، از جمله سرطان تخمدان. مطالعات ثابت کردهاند که زنجبیل میتواند در واقع سلولهای سرطانی تخمدان را نابود کند. موضوع بسیار امیدوارکنندهتر این است که سلولهای سرطانی واقعا از بین میروند و به خودشان حمله میکنند. این واقعا خبر خوبی است برای همهی کسانی که سرطان دارند، و دلیلی قانعکننده است برای اینکه استفاده از زنجبیل را در برنامهی غذاییتان آغاز کنید.
افراد مبتلا به IBS کمکم خوشحال خواهند شد وقتی متوجه شوند که مصرف زنجبیل بیشتر موجب تسکین نشانههای ظاهری این بیماری میشود. موضوع جالب توجه این است که واقعا مهم نیست که زنجبیل را چگونه مصرف میکنید، خواه زنجبیل بیشتری در غذاهایتان استفاده کنید، و خواه مکمل زنجبیل مصرف کنید یا چای زنجبیل بنوشید، به هر حال زنجبیل اثر آرامشبخشی روی سیستم دستگاه گوارش شما خواهد گذاشت.
اگر آلزایمر در خانوادهی شما هست، یا فقط نگران هستید که مبتلا به این بیماری ناتوانکننده شوید، باید زنجبیل بیشتری در برنامهی غذایی و زندگی روزمرهتان بگنجانید. طبق تحقیقات، یکی از خواص زنجبیل این است که به کاهش سرعت کم شدن سلولهای مغزی که معمولا یک پیشماده برای آلزایمر هستند، کمک میکند. با حفاظت و مراقبت از این سلولها، مقدار زمانی که تمرکز حواس خواهید داشت و از محیط اطراف خود آگاه خواهید بود، افزایش مییابد.
این گیاه دارویی جنب و جوش و سوخت و ساز را تسهیل میکند و به همین باعث بهبود هضم چربی میشود.
در آزمایشی که در نوامبر سال ۲۰۱۱ انجام شد و در ژورنال”مواد غذایی و سمشناسی شیمیایی” چاپ شد، تاثیر زنجبیل را بر تورم یاختهای نشان داد. قرار گرفتن سلولها در معرض یک جزء فعال در زنجبیل، تورم را با افزایش ایجاد یک پروتئین بسیار خاص، کاهش داد.
یکی دیگر از خواص زنجفیل ، افزایش میزان بزاق در دهان است. تعدادی موش از طریق تزریق، در طول یک جلسهی آزمایشی زنجبیل دریافت کردند. ترشح بزاق با این روش درمانی در عرض هفت دقیقه افزایش یافته بود. بیشتر شدن ترشح بزاق شیوع مشکلات دندان را کاهش میدهد.
ذر یک تحقیق که برای مطالعه ی خواص زنجبیل انجت\ام شدم ابتدا سم توسط حیوانات آزمایشگاهی برای آسیب رساندن به کبد دریافت شد. موشهایی که این گیاه را دریافت کرده بودند، دچار آسیب نشدند در حالی که در گروه کنترل که این گیاه دارویی را دریافت نکرده بودند، آسیب مشاهده شد. زنجبیل برای این حیوانات موثر بود و کمک کرد آسیب نبینند – – حتی زمانی که دوز بالایی از سم به آنها داده شده بود.
از دیگر خواص زنجفیل، تاثیری است که روی درد دارد. برای اثبات این تاثیر ابتدا یک محرک توسط دانشمندان به پنجهی موشها تزریق شد. تزریق همزمان زنجفیل مانع از این شد که درد و رنج ناشی از سم بروز کند.
پژوهشی که در ژوئن ۲۰۱۱ توسط ژورنال “علوم باروری” انجام شد، اثر زنجفیل را در رحم جوندگان ماده ارزیابی کرد. این جوندگان انقباضات بیشتری داشتند در مقایسه با جوندگانی که زنجفیل دریافت نکردند. انقباضات بیشتر رحمی میتواند به تولد سالم منجر شود.
گزارشی که در آوریل سال ۲۰۱۱ در ژورنال “شیمی و تنوع زیستی” منتشر شد، تاثیر زنجفیل وحشی را روی دو نوع میکروب مورد ارزیابی قرار داد. محققان در یک جلسهی آزمایشی چهار گونه قارچ و پنج گونه باکتری را در معرض عصارهی زنجبیل قرار دادند. زنجبیل وحشی به آسانی هر دو نوع میکروب را از بین برد.
گزارشی که در دسامبر سال ۲۰۱۱ در “مجلهی گوارش و کبدشناسی” منتشر شد، توانایی زنجفیل را برای التیام زخمهای آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. دانشمندان ابتدا روی موشهای آزمایشگاهی زخمی ایجاد کردند. پس از ۳ روز، آنها متوجه کاهش زخم و افزایش التیام آن شدند.
زنجبیل میتواند کمکی باشد برای کسانی که دستگاه گوارش ضعیف دارند و میخواهند یک سیستم هضم بسیار قوی برای هضم وعده غذایی که میخورند، داشته باشند. هضم نادرست مواد غذایی باعث میشود که آنها در دستگاه گوارش تخمیر شوند، و ممکن است به اضافه وزن منجر شوند.
از دست دادن وزن تنها یکی از چیزهای بسیار مثبتی است که میتوانید برای سلامت کلی خودتان انجام دهید، و یکی از خواص زنجفیل این است که میتواند نقشی ضروری در این فرآیند ایفا کند. دلیل اصلی چنین تاثیری عملکرد زنجفیل به عنوان یک مکمل غذایی است، به ویژه اینکه به شما اطمینان میدهد وزنی که از دست میدهید، از چربی است و شما وزن کلیتان را از دست نخواهید داد و بدنتان دچار کمآبی نخواهد شد. ویژگی دیگری که به از دست دادن کیلوهای اضافیتان کمک میکند این است که زنجبیل باعث میشود که احساس سیری داشته باشید، و این یعنی شما کمتر غذا خواهید خورد و مدت زمان طولانیتری را احساس سیری خواهید داشت، و به طور کلی میزان کالری دریافتیتان کاهش خواهد یافت.
خستگی عضلات بعد از تمرین با وزنه به گونهای است که زنجبیل میتواند بهترین درمان برای آن باشد. این بدان معنا است که عضلاتتان زودتر بهبود مییابند و شما را قادر میسازند که در روزهایی که تمرین ندارید، تمرینات کاردیو انجام بدهید. این نشان میدهد که شما به احتمال زیاد در روزهای بعد از یک تمرین سنگین، به جای اینکه بیحال و خسته باشید، به طور قابلتوجهی فعالتر خواهید بود. همانطور که شبانهروز کالریها را میسوزانید، افزایش تودهی لخم بدن به طور معمول با از دست دادن طبیعی وزن برابر است.
تحقیقات خارج از استرالیا نشان میدهند که زنجبیل میتواند به تحت کنترل نگه داشتن سطح قند خون کمک کند. این امر واقعا مهم است چرا که این مقادیر اثر مستقیم بر افزایش وزن و کاهش وزن دارند، و همچنین با میزان کسل بودن شما در طول روز ارتباط دارند. اگر متوجه شدید که ظهرها ناگهان دچار بیحالی میشوید، احتمالا دلیل آن سطح قند خونتان است. افزودن زنجبیل به ناهارتان میتواند کمکتان کند که متمرکز بمانید. این ادویه یک جایگزین عالی و کاملا طبیعی برای خوراکیهای انرژیزای به درد نخور موجود در بازار است.
یکی دیگر از خواص زنجبیل، کمک به جذب مواد مغذی توسط بدن است. هنگامی که شما در حال تلاش برای کاهش وزن هستید، مصرف مواد مغذی بسیار مهم است. مصرف زنجبیل بیشتر به این معنی است که شما به سادگی میتوانید مواد مغذی مورد نیازتان را جذب کنید، و با سرعت بیشتر و همان مقدار تلاش، به نتایج بهتری دست پیدا کنید.
زنان باردار ممکن است به مصرف زنجبیل نیاز داشته باشند زمانی که در حال تجربهی حملات حالت تهوع صبحگاهی هستند. زنجبیل به عنوان یک عامل آرامبخش عمل میکند و در تستهای علمی زمانی که با یک دارونما مقایسه شدهاست، نتایج موفقیتآمیزی را از خود نشان دادهاست. این قطعا لذت بخش است که یک درمان طبیعی توسط تحقیقات علمی حمایت میشود.
خواص زنجبیل نشان میدهند که این ریشهی خوراکی میتواند به کاهش التهاب – اختلالات ایجاد شده و بیماریها کمک کند. زنجبیل حتی دارای خواص تسکین درد است، و این میتواند خبر خوشی باشد برای کسانی که هیچ میلی به مصرف مداوم مسکن جهت تسکین درد ندارند.
اگر شما مبتلا به آسم هستید، احتمالا برای پیدا کردن چیزی که بتواند راههای تنفسیتان را باز کند و شامل مصرف داروهای استروئیدی نباشد، وب را زیر و رو کردهاید. این روش ممکن است مشکل آسمتان را به خودی خود و کاملا حل نکند، اما میتوانید آن را به عنوان بخشی از یک استراتژی جامع طبیعی استفاده کنید.
این ریشهی خوراکی به شما انرژی بیشتری خواهد داد، و کمکتان خواهد کرد که هر گونه احساس رخوت یا خستگی در شما از بین برود. اگر در آب و هوای سرد زندگی میکنید، مصرف نوشیدنی زنجبیل برایتان عالی است چرا که آن گرمایی را که میخواهید به شما خواهد داد، همان گرمایی که از درونتان آغاز میشود و به بیرون تراوش میکند. این تاثیر، ناشی از این واقعیت است که زنجبیل منافذتان را باز میکند و باعث میشود گردش خونتان به طور کلی بهبود بیابد.
زنجبیل همیشه به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری حرکت (بیماری سفر) استفاده شدهاست چرا که به رفع حالت تهوع کمک میکند. قدرتمندترین حالت این درمان زمانی است که به عنوان یک مانع در مقابل بیماری حرکت برای سفر آبی استفاده میشود.
این گیاه میتواند مانع از بازگشت اسید به مری شود و به این ترتیب مانع بروز سوزش سر دل میشود. اسید اضافی که منجر به این حالت میشود را میتوان با خواص زنجبیل خنثی کرد. جنبهی خوب ماجرا این حقیقت است که زنجبیل بسیار کارآمدتر از داروهایی است که بدون نسخهی پزشک فروخته میشوند. این ریشهی خوراکی حتی از داروهایی که به نسخهی پزشک نیاز دارند نیز موثرتر است. از دیگر خواص زنجبیل این است که مصرف آن هیچ گونه عوارضی ندارد.
وجود گاز میتواند در زمان نامناسب موجب شرمساری شخص شود. همیشه محصولات از بین برندهی گاز معده به میزان فراوان در بازار وجود دارند. اگر شما به دنبال یک روش طبیعیتر برای مقابله با آن هستید بهتر است خرید زنجبیل و استفادهی بیشتر از آن را آغاز کنید. تهیهی چای زنجبیل و نوشیدن آن به اندازهی کافی ساده است، و شما میتوانید قبل از خواب آن را بنوشید و اجازه دهید که در هنگام اینکه خواب هستید، کار خودش را بکند. این کار به تمیز شدن دستگاه گوارشتان کمک خواهد کرد.
اگر شما به دنبال تسکین سینوس هستید و هیچ تمایلی به مصرف داروهایی که بدون نسخهی پزشک فروخته میشوند، ندارید، به زنجفیل روی بیاورید. ثابت شدهاست که یکی از مولفههای فعال در زنجبیل تاثیر شگفتانگیزی روی سینوسها دارد، به تسهیل پاکسازی آنها کمک میکند و مانع گرفتگی آنها میشد. تمام کاری که باید انجام بدهید این است که چای زنجبیل آماده کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
بر خلاف دیگر مواد غذایی مانند سیر، زنجبیل میتواند به تازه نگه داشتن نفستان کمک کند. اگر زنجفیل را در پایان غذا مصرف کنید، میتواند باعث شود که در محیط دهانتان احساس پاکی داشته باشید. این ریشهی خوراکی دهانتان را پاکسازی میکند به گونهای که نفستان تازه خواهد شد. این یک روش فوقالعاده است برای اینکه مواد زائد دهانتان از بین بروند و مزهی بدی که در دهانتان حس میکنید (مانند عطر و طعم تند قهوه که پس از نوشیدن قهوه در دهانتان باقی میماند) خنثی شود.
یک سیستم ایمنی بهتر به این معنا است که شما کمتر مریض خواهید شد، اگر بیمار شوید با سرعت بیشتری بهبود خواهید یافت، و حتی اگر هر کس دیگری در میان اطرافیانتان علائمی از یک بیماری را بروز دهد، شما قادرخواهید بود که سالم و سلامت بمانید.
امید است که این هرگز یک موضوع نگرانکننده در مورد خودتان نباشد، اما باز هم مهم است که این نکته را درک کنیم، چرا که اگر جنگ اتفاق بیفتد، به دردمان خواهد خورد. به کسانی که نزدیک منطقهی فوکوشیما، محل رخ دادن آن فاجعه، زندگی میکنند، توصیهی اکید شدهاست که مصرف زنجبیل خود را افزایش بدهند. اگر برای شما هم ضروری است که از خواص کلی زنجبیل سود ببرید، به دوز روزانهی زنجبیل نیاز خواهید داشت. به این ترتیب این ماده همیشه در بدنتان خواهد بود و از شما محافظت خواهد کرد.
زنجبیل به عنوان یکی از بهترین داروهای گیاهی برای کمک به گوارش به شمار میرود. مصرف زنجبیل کیسهی صفرا را به ترشح صفرا تحریک میکند، و از این طریق، باعث بهبود فرایند گوارش میشود. این کار به جذب و ترکیب مواد مغذی موجود در غذاهای مصرفیمان کمک میکند. علاوه بر اینها، زنجبیل همچنین باعث تسکین گرفتگی معده، اسهال، و نفخ ناشی از گاستریت یا ورم معده میشود. میتوانید برای کمک به فرایند گوارش، زنجبیل را به صورت دمنوش (چای) یا به شکل مکمل دارویی مصرف کنید.
شیمیدرمانی بخشی از فرایند درمانی سرطان است که بعد از انجام عمل جراحی، جهت از بین بردن سلولهای سرطانی توصیه میشود، تا احتمال بازگشت این بیماری به حداقل برسد. مکملهای ریشهی زنجبیل در کاهش حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی، به سایر داروهای ضد استفراغ کمک میکند. به گفتهی دکتر جولی رایان، پژوهشگر ارشد شرکتکننده در نشست انجمن آمریکایی انکولوژی بالینی، فلوریدا، بیش از ۷۰ درصد بیماران سرطانی که در معرض اشعههای شیمیدرمانی قرار میگیرند، دچار استفراغ و حالت تهوع میشوند.
مصرف مکمل ریشهی زنجبیل یا آب زنجبیل قبل از انجام شیمیدرمانی علائم تهوع و استفراغ را کاهش میدهد، زیرا ریشهی زنجبیل برای بدن دارای خواص ضد التهابی است. همچنین، پژوهشگران دریافتند زنجبیل برای درمان احساس تهوع مرتبط با بیماری حرکت، دریازدگی و غیره نیز موثر است.
مصرف زنجبیل در ابتدای دورهی قاعدگی میتواند علائم درد قاعدگی را در برخی زنان کاهش دهد. غالبا در طب چینی، برای درمان قاعدگی دردناک از دمنوش زنجبیل به همراه شکر قهوهای استفاده میشود.
مطالعهای که در دانشگاه جورجیا برای بررسی خواص زنجبیل روی ۷۰ داوطلب به عمل آمد، نشان داد مصرف روزانهی مکملهای حاوی زنجبیل درد ماهیچهی ناشی از ورزش را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد. دو مطالعهی علمی که بر روی تاثیرات مکملهای ریشهی زنجبیل خام و حرارت به عمل آمدند، نشان دادند مصرف مرتب ریشهی زنجبیل در رژیم غذایی به کاهش درد ماهیچهی ناشی از ورزش کمک میکند.
در طول این پژوهشها، از شرکتکنندگان خواسته شد برای ۱۱ روز متوالی، روزانه مکملهای زنجبیل مصرف کنند. در روز هشتم، هنگامی که شرکتکنندگان جهت ایجاد حداقل آسیب به ماهیچههای بازو، ورزش سنگینی را با ماهیچههای فلکسور آرنج به عمل آوردند، پژوهشگران دریافتند، به دلیل افزایش حرارت داخلی بدن تحت تاثیر مصرف ریشهی زنجبیل، التهاب ماهیچه و سطوح درد این افراد به اندازهی قابل ملاحظهای اندک بود.
زنجبیل باعث آرام شدن سردردهای میگرنی میشود، زیرا میتواند پروستاگلاندینهایی را که باعث درد و التهاب در عروق خونی میشوند، مهار کند. مالیدن خمیر نرم و رقیق زنجبیل بر روی پیشانی میتواند دردهای میگرنی را آرام کند.
اگر میخواهید وزنتان را کاهش دهید، بهتر است بدانید ریشهی زنجبیل میتواند کمک بزرگی به شما بکند، زیرا در فرایند کاهش وزن نقش اساسی ایفا میکند. گفته میشود، زنجبیل یکی از بزرگترین چربیسوزهای موجود است ، زیرا نه تنها به فرایند کلی کاهش وزن کمک میکند، بلکه همچنین میتواند چربیهای سمج را در بدنتان از بین ببرد. مصرف مکملهای ریشهی زنجبیل باعث میشود، حتی بعد از خوردن یک وعدهی کوچک غذا، احساس سیری کنید. این مسئله باعث محدود شدن مصرف غذا، و بنابراین باعث کاهش وزنتان میشود.
خواص آنتیاکسیدانی روغنهای معطر موجود در ریشهی زنجبیل تاثیر بالایی در درمان مشکلات مفصلی، تب، سرفه، دنداندرد، برونشیت، روماتیسم مفصلی، پوکی استخوان، و کاهش علائم تاندونیت دارند. برخی مطالعات نشان دادهاند مصرف مکملهای ریشهی زنجبیل میتواند کلسترول و فشار خون را پایین بیاورد. زنجبیل همچنین از ایجاد لختههای خونی در داخل بدن پیشگیری میکند.
خواص دارویی موجود در زنجبیل به کاهش التهاب ناشی از بیماریهای استخوانی نظیر پوکی استخوان کمک میکنند. طبق نتایج مطالعات، زنجبیل میتواند سطح انرژی افراد مبتلا به چنین بیماریهایی را افزایش دهد. با مصرف نوشیدنی تخمیری زنجبیل تحرک مفاصل افزایش مییابد، همزمان باعث آرامشتان میشود. زنجبیل به بهبود انعطافپذیری بدن و همچنین خلقوخو کمک میکند. مدت زمانی که زنجبیل نیاز دارد تا این تاثیرات را بر بدنتان بگذارد، به سطح شدت بیماری استخوانیتان بستگی دارد.
لعهای که در ژورنال تغذیهی مولکولی و تحقیقات مواد غذایی منتشر شده، کشف کردند که زنجبیل شش تا هشت بار از پریواسید، داروی انتخابی برای درمان بیماری بازگشت اسید به مری، قویتر است!
طبق دستورات طب چینی، نوشیدنی تخمیری زنجبیل در تقویت قلب بسیار موثر است. با نوشیدن مرتب نوشیدنی زنجبیل، سطوح کلسترول پایین میآیند، و همچنین از ایجاد لختههای خونی در داخل بدن پیشگیری میشود. این اثر نقش مهمی در پیشگیری از ایجاد شرایطی نظیر سکتهی مغزی ایفا میکند. جهت محافظت از قلب، مصرف این نوشیدنی تخمیری بسیار خوشمزه را در رژیم غذایی روزانهتان بگنجانید.
نوشیدنی زنجبیل دارای خواص آنتیاکسیدانی است که به از بین بردن رادیکالهای آزادی کمک میکند که ممکن است در اثر واکنشهای متابولیک (سوخت و سازی) داخل بدنتان ایجاد شوند. این اثر زنجبیل، باعث محافظت از بافتهای بدن در برابر آسیبها میشود. همچنین، سلولهای بدن نیز ممکن است توسط رادیکالهای آزاد آسیب ببینند، زیرا دیوارههای این سلولها شکننده و ضعیف هستند. این آسیب ممکن است به جهش سلولی منجر شود. سلولهای جهش یافته باعث ایجاد مشکلاتی نظیر روماتیسم، آرتروز، و آب مروارید میشوند.
تاثیر حرارتی زنجبیل باعث میشود بدن گرم بماند و از بدن در برابر سرما محافظت میکند. پژوهشگران دریافتهاند خواص زنجبیل برای گرمازایی را با بررسی توانایی آن در اتساع عروق خونی ثابت کردهاند. این اثر زنجبیل میتواند از بدن در برابر هیپوترمی و سایر وضعیتهای پزشکی ناشی از هوای سرد محافظت کند. کارکردهای بیولوژیک بدن نیز با افزایش جریان خون حاصل از اتساع عروق خونی بهبود مییابند.
افراد مبتلا به مشکلات کلیوی میتوانند به مقدار قابل توجهی از فواید مصرف مرتب نوشیدنی تخمیری زنجبیل بهره ببرند. مصرف زنجبیل یکی از درمانهای شناخته شده برای از بین بردن سنگهای کلیه به شمار میرود. جهت اجتناب از انجام عمل جراحی برای درمان این مشکل، به طور مرتب نوشیدنی زنجبیل بنوشید تا سنگهای کلیهتان به طور طبیعی از بین بروند.
مسمومیت غذایی میتواند به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد سمی یا به دلیل خوردن غذاهای آلوده و مانده ایجاد میشود. چنانچه مسمومیت به موقع درمان نشود، میتواند پیامدهای خطرناک و ناخوشایندی داشته باشد. روغن زنجبیل یکی از بهترین درمانهای خانگی است که میتواند مسمومیت ناشی از غذاهای آلوده را به سرعت از بین ببرد.
همچنین، مصرف روغن زنجبیل میتواند در درمان دیسانتری باکتریایی و انواع مختلف عفونتهای روده موثر باشد.
بیضهها اندام بسیار مهم و حساسی برای مردان هستند، و التهاب این ناحیه میتواند باعث ایجاد درد غیر قابل تحملی شود. به گفتهی پژوهشگران، استفاده از روغن زنجبیل بر روی التهاب میتواند به اندازهی قابل توجهی باعث کاهش درد آن شود.
روغن معطر زنجبیل در کاهش سلولیت و علائم رگهای واریسی موثر است. با وجود این، در صورتی که دارای پوست بسیار حساسی هستید، باید آن را در ترکیب با سایر روغنهای معطر از قبیل روغن سرو یا رزماری استفاده کنید.
مالیدن آب زنجبیل تازه به سوختگیها، از طریق بازیابی پوست به حالت طبیعی، میتواند به تسکین سوزش و ترمیم زخمهای سوختگی کمک میکند. همچنین میتوانید جهت از بین رفتن جای سوختگی، روزی دو تا سه بار به مدت ۶ تا ۱۲ هفته، تکههای زنجبیل تازه را روی پوستتان بمالید. در هر بار انجام این کار حتما از تکهی تازهای از زنجبیل استفاده کنید.
زنجبیل که به عنوان یک عامل ضد عفونی کننده و پاکسازی قدرتمند شناخته میشود، به حفظ تمیزی پوست کمک، و آن را صاف و عاری از لک میکند. به علاوه، زنجبیل پوستتان را تقویت میکند و زنده نگه میدارد. این گیاه دارویی همچنین به عنوان بهترین سلاح ضد آکنهی طبیعی شناخته میشود، زیرا سرعت تشکیل و بروز آکنه را از طریق نابودی و پاکسازی باکتریهای عامل آکنه به حداقل میرساند.
از دیگر خواص زنجبیل این است که گردش خون را در پوست سر افزایش میدهد، و در نتیجه، میزان خونرسانی به پوست سر را بالا میبرد. بنابراین، این گیاه دارویی فولیکولهای مو را تحریک میکند و باعث رشد آنها میشود. اسیدهای چرب موجود در زنجبیل برای تقویت موهای ضعیف و نازک مفید هستند.
با ترکیب یک قاشق غذاخوری ریشهی زنجبیل رنده شده و یک قاشق غذاخوری روغن جوجوبا در یک کاسهی کوچک میتوانید ماسک مو درست کنید. پوست سرتان را با این ماسک، و با حرکت چرخشی ماساژ دهید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه یا بیشتر روی سرتان بماند. سپس موهایتان را با استفاده از شامپوی معمولتان شستشو دهید. این کار با ریزش و نازکی مو مبارزه میکند و باعث تحریک رشد مو میشود.
موخوره هنگامی به وجود میآید که فولیکولهای مو به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگیها و حرارت بیش از حد آسیب میبینند. عصارهی زنجبیل میتواند به درمان فولیکولهای آسیب دیدهی مو کمک کند.
شوره یکی از شایعترین مشکلات مربوط به پوست سر است. یکی دیگر از خواص زنجبیل در قدرت ضد عفونی کنندهی آن است که میتواند به خلاصیتان از شر شورهی سر کمک کند. روغن زنجبیل درمان موثری برای مبارزهی طبیعی با شوره به شمار میآید. به این منظور، میتوانید دو قاشق غذاخوری زنجبیل تازهی زنده شده را با سه قاشق غذاخوری روغن کنجد یا زیتون، و مقدار آب لیمو ترکیب کنید. پوست سرتان را با این ترکیب ماساژ دهید و بعد از ۱۵ الی ۳۰ دقیقه، سرتان را بشویید. این کار را باید روزی به مرتبه انجام دهید تا از شر شورهی سر خلاص شوید.
محتویات موجود در روغنهای معطر زنجبیل، علاوه بر اینکه قادر هستند از قرار گرفتن پوست در معرض قارچ پیشگیری کنند، میتواند ایجاد و گسترش قارچها را نیز مهار کنند. چنانچه قارچی در بدن وجود داشته باشد، روغنهای معطر زنجبیل در برابرشان واکنش نشان خواهند داد.
روغن زنجبیل قرمز دارای اثر ضد قارچی است، زیرا حاوی گینجرول، شوگاول، زینجیبرین، اوژنول، و مونوترپن است. فنول یا اسید کربولیک نیز میتواند دیوارهی سلولهای قارچها را مسدود کند. ترکیبات مشتق شده از فنول از طریق فرایند جذب سطحی به همراه پیوند هیدروژنی با سلولهای قارچ مقابله میکنند.
فنول و پروتئین، در سطوح پایین، به یکدیگر پیوند میخورند و یک پروتئین – فنول پیچیده تشکیل میدهند. این پروتئین – فنول پیچیده دارای پیوندهای ضعیفی است و فورا تجزیه میشود. آنگاه، فنول به سلولهای قارچ نفوذ میکند و باعث تهنشینی و واسرشتن پروتئین میشود.
ترکیبات مونوترپن (آلفا-پینن، بتا-پینن، و آلفا-ترپینن) در کارکرد غشاء سلولی قارچها اختلال ایجاد میکنند. ریزومها زنجبیل نیز حاوی ترکیبات ضد میکروبی فنول، فلاونوئید، و روغنهای معطر هستند که میتوانند رشد میکروبها را مهار کنند.
امروزه در بازار انواع مختلفی از عطرها یا خوشبو کنندههای هوا، با رایحههای مختلف وجود دارند. رایحهی ساخته شده از مواد اولیهی خوشبو کنندهی طبیعی از روغنهای معطری تولید میشوند که دارای منابع گیاهی مختلفی هستند. این ها بعضا به عنوان راه کارهای درمانی مورد استفاده قرار می گیرند.
گیاهان معمولا خواص مختلفی دارند و میتوانید خوشبو کنندهی دلخواهتان را از هر یک به دست آورید. بسیاری از انواع خاص روغنهای معطر دارای ترکیباتی از زنجبیل هستند.
یکی از بزرگترین عوامل دیابت نوع ۲ سبک زندگی و مواد غذایی ناسالم است. انتخاب زنجبیل و گنجاندن آن در رژیم غذایی میتواند تاثیر آنتیاکسیدانی مثبتی بر روی دیابت نوع ۲ داشته باشد.
هزاران سال است که زنجبیل به عنوان دارویی موثر برای گوارش و درمان طبیعی حالت تهوع استفاده میشود، خواه هدفمان درمان درد سادهی شکم باشد و خواه در پی درمان حالت تهوع شدید در هنگام صبح باشیم. اخیرا محققان تایوانی کشف کردند که در افراد مبتلا به سوء هاضمه – وضعیتی که در آن ۴۰ درصد از بیماران از تخلیهی تاخیری و غیرطبیعی معده رنج میبرند- سه کپسول زنجبیل (۱.۲ گرم در کل) در واقع میتواند به معده کمک کند که محتویات داخلاش را به رودهی کوچک منتقل کند.
زنجبیل به افرادی که بدنشان ورم کردهاست، یبوست دارند یا از دیگر بیماریهای گوارشی رنج میبرند، کمک میکند به این دلیل که عضلات نرم دیوارهی روده را شل میکند و باعث میشود که غذا به راحتی در داخل سیستم حرکت کند.
خوردن خود زنجبیل، نوشیدن آب زنجبیل تازه و استنشاق عطر روغن زنجبیل همگی روشهای بسیار موثری برای جلوگیری از اختلالات معده هستند و این ها بزرگترین خواص دارویی زنجبیل است.
انتقال مناسب غذا (و جذب مواد غذایی) از دهان و از طریق رودهی بزرگ بسیار برای سلامتی مهم است. اگر مواد غذایی جایی در میانهی مسیر گیر کنند، ممکن است تخمیر شوند، بپوسند یا (حتی بدتر) موجب انسداد شوند، که یک موقعیت بسیار تهدیدکننده است.
هضم نادرست همچنین میتواند باعث جذب نامناسب مواد مغذی موجود در خوراکیها شود. در هر صورت، هر دو باعث سوء جذب میشوند، و بدنتان از کمبود مواد مغذی رنج خواهد برد. به همین دلیل است که زنجبیل تا این حد مهم است. چنانچه در بالا دیدیم، این گیاه فرآیند هضم و سوخت و ساز خوراکیهایی که میخورید را بهبود میدهد و تا حد زیادی یک سیستم ایمنی قوی ایجاد میکند.
طب آیورودا، توانایی زنجبیل را برای تقویت سیستم ایمنی بدن، قبل از تاریخ ثبت شده تحسین کرده است. این روش درمانی بر این باور است که چون زنجبیل بسیار در گرم شدن بدن موثر است، میتواند مواد سمی جمع شده در ارگانهایتان را تجزیه کند. همچنین معروف است که زنجبیل دستگاه لنفاوی را، که درست مانند سیستم فاضلاب برای بدن است، پاک میکند.
دکتر اوز میگوید، ” زنجبیل با باز کردن کانالهای لنفاوی و تمیز نگه داشتن آنها، مانع از تجمع سمومی میشود که شما را مستعد ابتلا به عفونت به خصوص در سیستم تنفسی میکنند.” ترکیب روغن زنجبیل و روغن اوکالیپتوس یک درمان موثر برای افزایش ایمنی و بهبود تنفس است.
ژورنال میکروبشناسی و ضد میکروبها در سال ۲۰۱۱ مطالعهای منتشر کرد که در آن میزان تاثیر زنجبیل در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن مورد آزمایش قرار گرفته بود. محققان نیجریه با مقایسهی توانایی زنجبیل و آنتیبیوتیکهای متعارف برای کشتن استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک پیوژنز، کشف کردند که راهحل طبیعی درهر زمانی پیروز است!
داروها – کلرامفنیکل، آمپیسیلین و تتراسایکلین – نتوانستند با قدرت ضد باکتریایی عصارهی زنجبیل برابری کنند. این موضوع مهم است زیرا این دو باکتری در بیمارستان بینهایت شایع هستند و اغلب موجب بروز عوارض در بیمارانی میشوند که دچار اشکال در سیستم ایمنیشان هستند.
اگر لازم است برای عمل جراحی و یا ملاقات یک دوست به بیمارستان بروید، حتما کمی روغن زنجبیل همراه داشته باشید و چند قطره از آن را به آبتان اضافه کنید. به این ترتیب احتمال ابتلا به عفونت خطرناک استاف بسیار کمتر خواهد بود، و حتی میتواند به سرعت فرآیند درمان کمک کند! دیگر راههای درمانی که در برابر عفونت موثر هستند عبارتند از روغن پونهی کوهی، روغن میخک و روغن گیاه پوستکاغذی.
از دیگر خواص دارویی زنجبیل درمان عفونت های قارچی است. این نوع عفونت که کنترل کردناش به دلیل مقاومت فزایندهای که در برابر داروهای رایج دارد، بسیار دشوار است، در برابر زنجبیل هیچ گونه شانسی ندارد. از ۲۹ گونهی گیاهی که در مطالعهی انجام شده در دانشگاه کارلتون ارزیابی شدند، زنجبیل به دلیل داشتن موثرترین عصاره در کشتن قارچ پیروز شد.
برای داشتن یک داروی قدرتمند ضد قارچ، چند قطره از روغن زنجبیل خالص را با روغن درخت چای و یک قاشق چایخوری روغن نارگیل مخلوط کنید، و تا سه بار در روز از آن استفاده کنید شکی نیست که این خواص دارویی زنجبیل همیشه به شما کمک می کند.
ااز دههی ۱۹۸۰، محققان فهمیدهاند که زنجبیل میتواند زخم معده را درمان کند. اخیرا، دانشمندان هندی موفق شدند این اثر دارویی را دقیقتر ارزیابی کنند. آنها در مطالعهای که در ژورنال تغذیهی مولکولی و تحقیقات مواد غذایی منتشر شده، کشف کردند که زنجبیل شش تا هشت بار از پریواسید، داروی انتخابی برای درمان بیماری بازگشت اسید به مری، قویتر است!
زنجبیل دارای شناسنامهی تغذیهای بسیار عالی، حاوی پروتئین، کلسیم، آهن، اسید فولیک، کربوهیدرات، قند، فیبرهای محلول و نامحلول، سدیم، ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، و آمینو اسیدها است؛ که همهی اینها زنجبیل را به عنوان منبعی برای عناصر غذایی ارزشمند تبدیل کردهاند.
ارزش غذایی زنجبیل تازه به ازای هر ۱۰۰ گرم
|
||
مواد موجود در زنجبیل |
ارزش غذایی |
درصد تامینکنندهی میزان مصرف توصیه شده |
انرژی | ۸۰ کیلوکالری | ۴ درصد |
کربوهیدرات | ۱۷.۷۷ گرم | ۱۳.۵ درصد |
پروتئین | ۱.۸۲ گرم | ۳ درصد |
کل چربی | ۰.۷۵ گرم | ۳ درصد |
کلسترول | ۰ میلیگرم | ۰ درصد |
فیبر غذایی | ۲.۰ گرم | ۵ درصد |
ویتامینها |
||
فولات (ویتامین B9) | ۱۱ میکروگرم | ۳ درصد |
نیاسین (ویتامین B3) | ۰.۷۵۰ میلیگرم | ۴.۵ درصد |
اسید پانتوتنیک (ویتامین B5) | ۰.۲۰۳ میلیگرم | ۴ درصد |
پیریدوکسین (ویتامین B6) | ۰.۱۶۰ میلیگرم | ۱۲ درصد |
ویتامین A | ۰ واحد | ۰ درصد |
ویتامین C | ۵ میلیگرم | ۸ درصد |
ویتامین E | ۰.۲۶ میلیگرم | ۱.۵ درصد |
ویتامین K | ۰.۱ میکروگرم | ۰ درصد |
الکترولیتها |
||
سدیم | ۱۳ میلیگرم | ۱ درصد |
پتاسیم | ۴۱۵ میلیگرم | ۹ درصد |
مواد معدنی |
||
کلسیم | ۱۶ میلیگرم | ۱.۶ درصد |
مس | ۰.۲۲۶ میلیگرم | ۲۵ درصد |
آهن | ۰.۶۰ میلیگرم | ۷.۵ درصد |
منیزیوم | ۴۳ میلیگرم | ۱۱ درصد |
منگنز | ۰.۲۲۹ میلیگرم | ۱۰ درصد |
فسفر | ۳۴ میلیگرم | ۵ درصد |
روی | ۰.۳۴ میلیگرم | ۳ درصد |
به نظر میرسد که عوارض جانبی و مضرات زنجبیل بسیار ناچیز باشد! با این حال زیاده روی در هر چیزی ممکن است عوارض و مضراتی داشته باشد. به خواندن این مقاله ادامه دهید تا پی ببرید که چرا مصرف بیش از حد زنجبیل خطرناک است و عوارض جانبی زنجبیل را به طور مفصل بشناسید.
در اکثر تحقیقات انجام شده دربارهی خواص زنجبیل به فشار خون پرداخته نشده است. به علاوه، تحقیقات دربارهی مصرف بیش از حد زنجبیل هنگامی که داروهای کاهش فشار خون مصرف میکنید هشدار میدهند. چون زنجبیل میتواند فشار خون را تا حدود بسیار زیادی پایین بیاورد.
از طرف دیگر، دوز بالای زنجبیل همچنین میتواند بعضی از ناراحتیهای خاص را وخیمتر کند، که فشار خون بالا یکی از آنها است. اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید بهتر است از مصرف زنجبیل خودداری کنید.
آیا مصرف زنجبیل برای اسهال بیخطر است؟ در صورت مصرف مقادیر بالا، زنجبیل میتواند موجب اسهال شود. چون عبور غذا و مدفوع را در روده تسریع میکند.
طبق گزارش مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، دوز بالای زنجبیل میتواند منجر به اسهال شود. راهحل کارساز برای این مشکل میتواند مصرف مکملهای زنجبیل یا مصرف زنجبیل با وعدههای غذایی باشد – اما این فقط در صورتی است که عوارض جانبی شدید نباشند. در صورت شدید بودن، باید بلافاصله مصرف زنجبیل را متوقف کنید.
هرچند زنجبیل میتواند حالت تهوع دوران بارداری را کاهش دهد، اما شایان ذکر است که این گیاه جنبههای منفی و بدی نیز دارد. مطابق نظر بعضی از متخصصان، مصرف زنجبیل میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. اگر دوز مصرفی زیر ۱۵۰۰ میلی گرم در روز باشد ممکن است خطری نداشته باشد اما باز هم با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
و مشکل فقط همین نیست، حتی خوردن مکملهای زنجبیل با دوز بالا نیز میتواند باعث سقط جنین و مشکلات دیگر بشود. هرچند مصرف زنجبیل به میزانی که در غذا افزوده شده بیخطر است، اما میتواند در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند.
در یکی از مطالعات ایتالیایی بیان شده است که زنجبیل میتواند تهوع دوران بارداری را درمان کند، اما برای تائید این حقیقت بر نیاز به انجام مطالعات بیشتر تاکید میکند. در گزارشی دیگر بر این تاکید میشود که زنجبیل باعث سقط خودبهخودی یا زایمان زودرس میشود. هرچند چنین نتایجی در مطالعات انجام گرفته بر روی حیوانات به دست نیامد، اما همچنان مشورت با پزشک ضرورت دارد.
مادرانی که مقدار زیادی خون هنگام زایمان از دست دادهاند باید در دوران اولیهی پس از زایمان از خوردن زنجبیل خودداری کنند.
آیا ممکن است زنجبیل باعث خونریزی شود؟ مطابق مطالعات انجام شده، در بعضی از زنان پس از مصرف زنجبیل خونریزی قاعدگی بیش از حد گزارش شده است. استفاده از زنجبیل هنگامی که خونریزی دارید توصیه نمیشود. این مورد نه تنها در مورد این گیاه، بلکه در مورد هر مادهی تشکیل دهندهی موجود در این گیاه نیز صادق است. در گزارشی که توسط مرکز پزشکی دانشگاه مریلند منتشر شده است همین پیشنهاد و توصیه انجام شده است.
تعدادی از متخصصان معتقدند زنجبیل به خاطر خواص ضد انسدادی (رقیق کنندگی خون) میتواند باعث خونریزی شود. و وقتی با گیاهانی مانند میخک، سیر، و شبدر قرمز مصرف شود، جنسینگ میتواند خطر خونریزی بیشتر را افزایش دهد.
معمولا گفته میشود که زنجبیل به درمان دیابت کمک میکند. که این خوب است. مشکل هنگامی ایجاد میشود که این دارو همزمان با داروهای دیابت مصرف میشود. زنجبیل ممکن است اثرات دارو را افزایش دهد و باعث هیپوگلیسمی یا کم شدن بیش از حد قند خون بشود.
دریافتهاند که دوز بالای زنجبیل ناراحتیهای قلبی را تشدید میکند. افرادی که داروهای فشار خون مصرف میکنند ممکن است یک افت ناخوشایند را در فشار خون خود تجربه کنند. همچنین ممکن است این تغییر به بینظمی در ضربان قلب منجر شود.
همچنین ممکن است زنجبیل با درمان فشار خون تداخل پیدا کند – که میتواند نهایتا به بدتر شدن و وخامت ناراحتی قلبی بینجامد.
چای زنجبیل ممکن است موجب اثرات جانبی گوارشی بخصوصی، هر چند اندک، بشود. بیشتر بر سیستم گوارشی فوقانی تاثیر میگذارد – و باعث جمع شدن گاز در معده میشود. جایگزین کردن زنجبیل با مکملها میتواند راهحلی برای این موضوع باشد. اما بازهم، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید.
مطابق گزارش مرکز ملی پزشکی مکمل و جایگزین، زنجبیل میتواند اثرات جانبی خفیفی، مانند گاز معده، داشته باشد.
همین مورد دربارهی نوشابهی زنجبیل، که یک نوشیدنی گازدار است، نیز صدق میکند. این نوشیدنی برای معدهی مبتلا به گاز خوب نیست چون خود نوشابه میتواند نفخ را شدیدتر کند. و مطابق دانشگاه بهداشت یوتا، زنجبیل، حتی اگر با دوز عادی مصرف شود، میتواند باعث نفخ بشود.
زنجبیل، وقتی با دوز بالا مصرف شود (بیش از ۴ گرم در روز)، میتواند باعث سوزش خفیف سر دل شود. سایر عوارض جانبی احتمالی آن شامل ناراحتی معده و آروغ زدن میشوند. در صورتی که از زنجبیل به عنوان یک درمان جایگزین استفاده و در اثر آن سوزش سر دل را تجربه میکنید، این مورد را امتحان کنید – یعنی کپسولهای زنجبیل. این طریقهی مصرف ممکن است عارضهی جانبی نداشته باشد.
در یک مطالعهی صورت گرفته توسط آمریکاییها نشان داد کسانی که زنجبیل مصرف کرده بودند دچار سوزش سر دل شده بودند. بیشترین اثرات جانبی فقط وقتی رخ میدهند که این ماده به مقدار بسیار زیاد مصرف شود – و یکی از آن عوارض، طبق گزارشها، سوزش سر دل است.
زنجبیل ترشح صفرا را تحریک میکند، که این به نفع گوارش و هاضمه است. بسیار عالی! اما اگر معدهتان خالی باشد، این کار میتواند به تحریک معده و در نتیجهی آن به آشفتگی گوارشی و ناراحتی معده منجر شود.
این عارضه سندرم حساسیت اورال نیز نامیده میشود. هنگام مصرف بعضی از خوراکیهای بخصوص آلرژیهای خاصی به وجود میآیند. علائم آن عموما مختص به گوشها، پوست، و دهان است. یکی از این آلرژیها وقتی اتفاق میافتد که زنجبیل مصرف میکنید (البته نه برای همه) – و در نتیجهی آن دهانتان شروع به خارش میکند.
خارش دهان ممکن است به احساس مزهی نامطبوع نیز منجر شود. هرچند جایگزین کردن زنجبیل با مکمل زنجبیل ممکن است کمک کننده باشد، اما همیشه کارساز نیست. سایر آلرژیهای مربوطه شامل مورمور شدن و آماس دهان میشوند.
آیا ممکن است به زنجبیل حساسیت داشته باشیم؟ مطابق یکی از تحقیقاتی که ایرانیها انجام دادهاند، رایجترین واکنش آلرژیک به زنجبیل خارش پوست است. سایر آلرژیها به زنجبیل شامل خارش چشم، سرخی پوست، و التهاب پوست میشوند.
اینها عوارض جانبی اصلی هستند. اما اثرات بد دیگری نیز برای مصرف زنجبیل (یا اشکال مختلف زنجبیل) وجود دارد که شایان توجه هستند.
امروزه، بسیاری از آدمها ترجیح میدهند نوشیدنی تخمیری زنجبیل را در خانهشان درست کنند. حتی وقتی بفهمید این کار چهقدر آسان است، متعجب میشوید. برای این کار لازم نیست مواد مختلفی داشته باشید و پول زیادی خرج کنید. در حقیقت، یکی از مزایا تهیهی نوشیدنی تخمیری زنجبیل این است که نیازی به خرج پول زیاد نیست، و در عوض، مطمئن خواهید بود مواد استفاده شده در تهیهی آن کاملا تازه و سالم هستند. اگر میخواهید نوشیدنی تخمیری ۱۰۰ درصد طبیعی زنجبیل نوش جان کنید، آن را بدون دردسر در آشپزخانهتان درست کنید. نوشیدنی تخمیری زنجبیل یک نوشیدنی بدون الکل و سالم است که حتما از نوشیدناش لذت خواهید برد.
الف. تکههای زنجبیل ارگانیک تازه – یک و نیم فنجان
ب. آب لیموی تازه – نصف فنجان
پ. شکر – یک و نیم فنجان
ت. آب گازدار – یک لیتر
الف. زنجبیل، شکر، و مقداری آب را در یک ماهیتابه بریزید و آب را به جوش بیاورید. آب و شکر را خوب به هم بزنید تا شکر کاملا حل شود.
ب. شعله را کم کنید و اجازه دهید ۱۵ دقیقهی دیگر نیز حرارت ببیند، تا کاملا به شکل شربت در بیاید.
پ. این شربت را از صافی عبور دهید و اجازه دهید خنک شود.
ت. سپس آب لیمو را نیز به آن اضافه کنید و خوب به هم بزنید.
ث. در آخر نیز،آب گازدار نیز اضافه کنید.
مواد مذکور در این دستورالعمل، برای تهیهی ۸ لیوان نوشیدنی خوشمزهی تخمیری زنجبیل کافی است.
مرض قند یا دیابت بیماری به شدت شایعی است که آمار مبتلایان به آن، هر روز، در سراسر جهان بیشتر میشود. این آمارِ روز افزون دیابت به علت رواج روز افزون چاقی و سبک زندگی ناسالم در جهان ایجاد میشود. به گزارش یک مطالعهی پژوهشی، ۳۸۲ میلیون نفر در سال ۲۰۱۳ در سراسر جهان به دیابت دچار بودند و این آمار به رشد خود ادامه خواهد داد و در ۲۰۳۵ به ۵۹۲ میلیون نفر خواهد رسید. بیشتر موارد مبتلایان به دیابت یا تقریبا ۸۵ درصد از آنها را مبتلایان به دیابت نوع ۲، و ۱۵ درصد باقی مانده را نیز دیابت بارداری و دیابت نوع ۱ تشکیل داده است.
دیابت نوع ۲ به عنوان یک اختلال متابولیسم (سوخت و ساز) طبقهبندی میشود که ویژگی اصلی آن، هایپرگلیسمی است؛ هایپرگلیسمی به علت مقاومت به انسولین و کاهش سطح انسولین در بدن ایجاد میشود. افراد مبتلا به دیابت معمولا جهت درمان وضعیت هایپرگلیسمی از داروهایی نظیر سولفونیلاوره، تیازولیدیندیون، اینکرتین، و دیپپتیدیل پپتیداز 4 استفاده میکنند؛ این داروها میتوانند ترشح انسولین را در بدن بهبود ببخشند و مقاومت به انسولین را نیز کاهش دهند. داروهای شیمیایی تاثیر قابل ملاحظهای بر این بیماری دارند، ولی همزمان باعث بروز برخی عوارض جانبی میشوند که ممکن است به سایر اندامهای بدن نظیر کلیهها آسیب برسانند.
امروزه، به منظور به حداقل رساندن عوارض جانبی ناشی از هرگونه داروی شیمیایی، برخی آدمها به گزینههای دیگری نظیر داروهای گیاهی متوسل میشوند. به اعتقاد بسیاری از افراد، برخی گیاهان دارویی فواید فراوانی برای سلامتی انسان به همراه دارند، و میتوانند با مواد شیمیایی گیاهی درونشان، به درمان دیابت کمک کنند؛ از جملهی این داروهای گیاهی پر خاصیت، میتوان به زنجبیل اشاره کرد.
زنجبیل حاوی مجموعهای از مواد شیمیایی گیاهی است که به شکل مواد فعال در بدن عمل میکنند؛ از جملهی این مواد شیمیایی گیاهی میتوان به گینجرول، زینگرون، پارادول، شوگاول و همچنین سایر روغنهای فرار نظیر سسکوییترپن، بتا بیسابولن، سیترال آ، و سیترال ب اشاره کرد. استفاده از زنجبیل در بسیاری از دستورالعملهای تهیهی غذا، به خصوص در آسیا رواج دارد. در ژاپن ترشی مخصوص زنجبیل با نام گاری بسیار شهرت دارد، و در کره نیز بیش از هزاران سال است از زنجبیل به عنوان چاشنی غذا استفاده میشود. به همین دلیل نیز مردم آسیا در مقایسه با غربیها کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار میگیرند؛ حتی غربیها نیز برای ساخت برخی کلوچهها از زنجبیل استفاده ميکنند.
زنجبیل حاوی ترکیبات زیست فعال فراوانی است که برای حفظ سلامتی انسان بسیار با اهمیت هستند. در فهرست ذیل به ترکیبات فعال زنجبیل و فعالیتهای بیولوژیکشان اشاره میکنیم.
ترکیبات فعال موجود در زنجبیل |
فعالیتهای بیولوژیک آنها |
گینجرول و ترکیبات مرتبط با آن | فعالیت آنتیاکسیدانی و محافظت از کبد |
پارادول | فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی |
شوگاول | فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد التهابی |
[۶] – شوگاول | فعالیتهای ضد سرطانی |
زینگرون | فعالیت آنتیاکسیدانی |
زرومبون | فعالیت ضد میکروبی |
دهیدرو گینجرودین | تنظیم ژنهای التهابی |
ترپنوئید | تحریک مرگ سلولی (آپوپتوز) از طریق فعال کردن ژن پی۵۳ |
فلاونوئیدهای زنجبیل | فعالیت آنتیاکسیدانی |
زنجبیل فواید زیادی برای سلامتی به همراه دارد؛ بر اساس نتایج برخی مطالعات، این داروی گیاهی دارای فواید موثری بر بیماری دیابت نیز هست؛ در ادامهی این مقاله به فهرستی از فواید زنجبیل برای بیماران دیابتی اشاره میکنیم.
بر اساس برخی مطالعات که در کشور ایران به عمل آمدهاند، برخی مواد شیمیایی گیاهی موجود در زنجبیل از قبیل گینجرول و سایر ترکیبات مذکور میتوانند سطح قند خون را کاهش دهند. مطالعهای که در مدت بیش از ۳۰ روز بر روی برخی بیماران دیابتی به عمل آمد نشان داد، این بیماران بعد از یک دورهی درمانی به وسیلهی زنجبیل، شاهد کاهش سطح قند خون، و متعاقبا حفظ سطح خون طبیعیشان بودند. اثر زنجبیل بر کاهش سطح قند خون ممکن است به دلیل مهار آنزیم هپاتیک فسفریلاز باشد که گلیکوژن (مولکول ذخیرهساز گلوکز) را به گلوکز تجزیه میکند. اگر گلیکوژن به گلوکز تجزیه شود، سطح قند خون بالا خواهد رفت.
برخی پژوهشگران بر سازوکار تنظیم قند خون در بیماران دیابتی به انجام مطالعاتی پرداختهاند؛ آنها دریافتند، مواد شیمیایی موجود در زنجبیل باعث تسهیل متابولیسم (سوخت و ساز) گلوکز و بهبود تحمل گلوکز در بدن میشوند. بر اساس مطالعهای که توسط جیمز دبلیو دیلی و همکاراناش به عمل آمد و نتایج آن در مجلهی غذاهای قومی به چاپ رسید، مصرف مکملهای زنجبیل جهت بهبود تحمل گلوکز برای بیماران دیابتی، به مخصوص مبتلایان به دیابت نوع ۲، موثر است.
بر اساس مطالعهی پژوهشگران ایرانی در دانشگاه علوم پزشکی یزد که نتایج آن در مجلهی تخصصی پزشکی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به چاپ رسید، مکمل زنجبیل میتواند سطح مقاومت به انسولین را تا ۱۰.۵ درصد کاهش دهد. همچنین، دانشمندان توصیه میکنند بیماران دیابتی بهتر است روزانه به مدت ۸ هفته، حدود ۳ گرم مکمل زنجبیل مصرف کنند تا از فواید آن برای سلامتیشان بهرهمند شوند.
بر اساس مطالعهای که نتایج آن در مجله اروپایی فارماکولوژی به چاپ رسید، دانشمندان دریافتهاند عصارهی زنجبیل میتواند از طریق تعامل با گیرندهی سروتونین، سطح ترشح انسولین را افزایش دهد. سروتونین یکی از پیامرسانهای عصبی در مغز است که نقش مهمی در تحریک سلولهای لوزالمعده (پانکراس) در تولید انسولین ایفا میکند. و این مهمترین فواید زنجبیل برای بیماران دیابتی است.
مکملهای زنجبیل میتوانند سطوح انواع مختلفی از چربیها را از قبیل تریگلیسیرید، کلسترول، و الدیال (لیپو پروتئین کم چگال) پایین بیاورند. بهبود شاخص لیپیدها به بهبود وضعیت سلامتی و پیشگیری از پیشرفت و وخامت بیماری دیابت منجر میشود.
استرس اکسیداتیو اصطلاحی است که به عدم تعادل میان سطح رادیکالهای آزاد و توانایی بدن جهت خلاصی از اثرات مخرب آنها اشاره میکند. استرس اکسیداتیو ممکن است باعث وخامت وضعیت بیماران دیابتی شود. زنجبیل حاوی مواد شیمیایی گوناگونی است که به عنوان آنتیاکسیدان میتوانند با رادیکالهای آزاد مبارزه، و از بدن در برابر اثرات مخرب آنها محافظت کنند.
همچنین، طبق گزارشهای علمی، مصرف مکملهای زنجبیل میتواند سطح هموگلوبین خون بیماران دیابتی را نیز افزایش دهد. هموگلوبین نقش مهمی در انتقال اکسیژن و مواد مغذی، از جمله قند، به سراسر بدن ایفا میکند. وجود سطح بالای هموگلوبین در بدن، باعث میشود مواد مغذی به شکل بهتری در سراسر بدن جریان پیدا کنند و بدن دچار کمبود قند و متعاقب آن افت انرژی نشود. وقتی بدن دچار کمبود قند شود، گلیکوژن به گلوکز تجزیه میشود و در نهایت، سطح قند خون افزایش مییابد.
آدمهای مبتلا به دیابت در مقایسه با سایرین، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی قرار دارند. بیماری کبد چرب وضعیتی است که در آن، چربیهای اضافه به کبد متصل، و باعث اختلال در کارکرد آن میشوند. همچنین، این وضعیت میتواند باعث ایجاد مشکلات جدیترین نظیر سیروز شود. طبق تایید مطالعات علمی، مصرف عصارهی زنجبیل میتواند به حفظ سلامت کبد و کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب کمک کند.
بالا بودن سطح قند خون میتواند باعث افزایش خطر آسیب به اعصاب، عروق خونی، و سایر اندامهای حیاتی از جمله کلیهها شود. افزایش سطح قند خون در بیماران دیابتی کار کلیهها را دشوار میکند، و حتی ممکن است باعث اختلال در گلومرول یا شبکهی فیلتر کلیهها، و در نهایت منجر به نارسایی کلیوی شود. زنجبیل به طور بالقوه میتواند سطح قند خون را کاهش دهد و به حفظ سلامتی کلیهها کمک کند. و این مهمترین فایده زنجبیل برای بیماران دیابتی است.
دیابت معمولا سراغ آدمهای چاق میرود؛ سلولهای چربی در بدن آدمهای چاق باعث تحریک تولید مواد شیمیایی میشوند که این مسئله باعث ایجاد التهاب در بدن میشود. زنجبیل حاوی خواص ضد التهابی است که میتواند التهاب موجود در بدن، به ویژه بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، را کاهش دهد.
آدمهای مبتلا به دیابت بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آب مروارید قرار دارند. آب مروارید وضعیتی است که در آن، عدسی چشمِ بیمار تار، کدر، یا غیر شفاف میشود. انرژی چشمهای انسان از طریق قند موجود در زلالیه تامین میشود، و بدن بیماران مبتلا به دیابت قادر نیست قند یا سطح گلوکز موجود در زلالیه را کنترل کند. این وضعیت ممکن است باعث تجمع بیش از اندازهی قند داخل چشم، و بروز آب مروارید شود. طبق نتایج مطالعهای که در آگوست ۲۰۱۰ در مجلهی مولکولار ویژن منتشر شد، مصرف مکملهای زنجبیل میتواند به تاخیر در ابتلا به آب مروارید کمک کند.
منابع:drhealthbenefits وstylecraze
مطالب مرتبط: