آشنایی با گیاه روناس و خواص آن
طبع گیاه روناس گرم و خشک بوده، درمان نرمی استخوان، تسکین درد سیاتیک، رفع بیحسی دست و پا و برخی بیماریهای پوستی از خواص روناس (Madder) است.
روناس از تیره گیاهی روبیاسه و از گیاهان چند ساله بوده كه از ریشه آن، یكی از بادوامترین رنگهای قرمز طبیعی به نام آلیزارین به دست می آید و به همین دلیل جزء یكی از گیاهان رنگدار صنعتی محسوب میگردد. از برگ و ساقه این گیاه به عنوان علوفه حیوانی و از ریشه آن، به عنوان یك ماده رنگزا جهت استفاده در رنگرزی استفاده میشود. چندین گونه از گیاه روناس، به عنوان گیاه زینتی کشت میشود که برخی منبع رنگ و بعضی دیگر از نظر دارویی مهم هستند. این گیاه به حالت وحشی در منطقه مدیترانه از اسپانیا تا آسیای صغیر و همچنین در شمال آفریقا و برخی نواحی آسیا میروید. منشاء اولیه آن خاور نزدیك و قفقاز بوده است. روناس در قدیم در ایران به صورت سنتی در تبریز، ارومیه، اراك، فارس و یزد كشت میگردید و امروزه نیز به صورت خودرو در استان مركزی و ساوه به صورت علف هرز در باغها در و در استان فارس نیز به صورت گیاه مرتعی مشاهده میشود. ریشه این گیاه علاوه بر استفاده در صنایع رنگرزی، دارای طعمی تلخ و گس بوده و قسمت مهم این گیاه از نظر طبی محسوب میشود
خواص روناس (طبیعت و خواص درمانی)
روناس از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. برخی خواص دارویی این گیاه عبارتند از:
1)ریشه روناس مدر است و میزان اوره موجود در خون را کاهش می دهد.
2)گیاه روناس، دارای خاصیت انحلال سنگهای مجاری ادراری است.
8)مصرف روناس، افزاینده شیر مادران است.
15)مهمترین مورد استفاده از روناس در صنعت، رنگرزی پشم در صنعت قالیبافی و پارچهبافی است. ماده رنگی روناس (آلیزارین) امروزه به طور صنعتی نیز تهیه میشود، با این وجود امروزه، به دلیل کشف رنگ شیمیایی آنیلین، تا حدود زیادی اهمیت خود را از دست داده است.
مضرات روناس (موارد احتیاطی و منع مصرف)
روناس ترشح ادرار را زیاد میکند و فشار آن را بالا میبرد، بنابراین ممکن است بر اثر استفاده زیاد، ایجاد خون در ادرار کند، در این صورت بهتر است که روناس با کتیرا خورده شود. مصرف گیاه روناس برای خانمهای باردار و شیرده بایستی با احتیاط همراه باشد.