فواید روغن سویا

فواید روغن سویا

روغن سویا ،یکی از انواع روغن گیاهی است که از دانه های سویا گرفته‌می‌شود. این روزها، روغن سویا طرفداران زیادی دارد.روغن سویا سرشار از اسیدهای چرب امگا است. روغنی که از دانه سویا گرفته می شود بعنوان یک روغن بدون چربی و فرآوری‌شده است که در تولید بسیاری از محصولات مانند شیرسویا، توفو، سس سویا، حبوبات و دانه‌ کاربرد دارد.

برترین خواص روغن سویا برای سلامتی

۱. برای آشپزی خوب است

روغن سویا یکی از سالم‌ترین روغن‌هایی است که برای آشپزی به‌کارمی‌رود. روغن سویا سرشار از چربی‌های چندغیراشباع، پروتئین‌های امگا۶ و اسیدآمینه اسید لینولئیک است. چربی‌های اشباع آن پایین است و بسیاری از پزشکان آن را به‌عنوان یک ماده آشپزی عالی انتخاب‌کرده‌اند.

۲. مانع از جذب کلسترول می‌شود

روغن سویا، سیستسترول دارد. این ماده، خطر بسیاری از بیماری‌ها را کاهش‌می‌دهد. مصرف روغن سویا به جلوگیری از جذب کلسترول توسط بدن انسان کمک‌می‌کند.

۳. پیری را به تاخیر انداخته و از مشکلات پوستی جلوگیری‌می‌کند

روغن سویا سرشار از ویتامین E است که یک لیپید و آنتی‌اکسیدان است. این ماده، غشای سلولی را سالم نگه‌می‌دارد. این ماده، باعث‌می‌شود غشای سلولی و پوست، مانند سدی دربرابر رادیکال‌های مضر عمل‌کنند و از این طریق، پیری را به تاخیر انداخته و از مشکلات پوستی جلوگیری‌می‌کند.

۴. سلامت استخوان

روغن سویا سرشار از ویتامین K است که به تشکیل و تقویت استخوان کمک‌می‌کند.

۵. بیماری آلزایمر را درمان‌می‌کند

ویتامین K موجود در روغن سویا به جلوگیری از آسیب سلول‌های مغزی کمک‌می‌کند. مطالعات اثبات کرده‌اند که مصرف متعادل روغن سویا می‌تواند بیماری‌هایی مانند آلزایمر را مهارکند.

شاید این مطلب را هم بپسندید: انواع زوال عقل: ۱۷ نوع رایج اختلال زوال عقل یا دمانس و علائم آنها

۶: از سرطان جلوگیری‌می‌کند

گفته‌می‌شود دانه سویا به جلوگیری از سرطان کمک‌می‌کند. دانه سویا، جذب رادیکال‌های آزاد اکسیژن را در بدن کاهش‌می‌دهد.

 ۷: وضعیت‌های مربوط به قلب را درمان‌می‌کند

دانه سویا حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است. این اسیدها نقش مهمی در کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی‌عروقی و آریتمی دارد.

 ۸: سطح تری‌گلیسیرید را کاهش‌می‌دهد

روغن سویا و مصرف غذایی دانه سویا به کاهش سطح تری‌گلیسیرید در بدن کمک‌می‌کند.

۹. برای سیستم ایمنی بدن خوب است

سویا دارای پروتئین گیاهی فراوانی است که برای ایمنی بدن انسان بسیار مناسب محسوب می‌شود. مصرف آن به صورت هر روزه، سطح پروتئین را در بدن ما حفظ خواهد کرد بنابراین بدن به آسانی بیمار نخواهد بود. پروتئین برای بازسازی سلول بسیار مفید است. هنگامی که ترمیم یک سلول ضرورت دارد، سطح کافی پروتئین سبب می‌شود که این روند به سرعت صورت بپذیرد.

۱۰. بافت‌ها و ارگان‌های بدن را قدرتمند می‌کند

سویا همچنین حاوی لسیتین است که می‌تواند جذب ویتامین محلول در چربی را افزایش بدهد. جذب سریع، بافت‌ها و اندام‌های بدن را قوی نگه می‌دارد.

۱۱. به حفظ عملکرد درست مغز کمک می‌کند

لسیتین همچنین یکی از اجزای مغز است که حاوی فیتوستول است و به افزایش عملکرد اعصاب مغز و جلوگیری از اسکیزوفرنی کمک می‌کند.

شاید این مطلب را هم بپسندید: 10روش طبیعی برای درمان خانگی پارکینسون

 ۱۲: سلامت چشم‌ها را حفظ می‌کند

سویا همچنین حاوی زردینه‌ها و ویتامین E برای حفظ سلامت چشم است. این روغن مانع از بروز آب مروارید، آب‌سیاه و تحلیل رفتن عملکرد شبکیه، به ویژه در سالمندان بالای ۶۰ سال می‌شود.

۱۳. دندان‌ها را قوی می‌کند

قوی‌ترین قسمت دندان مینای دندان است که نیاز به کلسیم و پروتئین فراوان دارد تا قوی و محکم بماند. برای جویدن درست مواد غذایی لازم است که دندان‌ها محکم باشند. سویا حاوی کلسیم و پروتئین فراوانی است که برای تغذیه‌ی مینا بسیار فایده دارد. علاوه بر آن، مینای دندان از نفوذپذیر بودن دندان‌ها جلوگیری می‌کند.

 ۱۴: از کم‌خونی جلوگیری می‌کند

روغن سویا می‌تواند مانع از بروز برخی از بیماری‌ها شود البته در صورتی که به طور منظم آن را مصرف کنید. یک مثال کم‌خونی ناشی از فقر آهن در داخل بدن است. بیش‌ترین نگرانی در مورد گیاهخواران ابتلا به کم خونی است زیرا رژیم غذایی آن‌ها به اندازه‌ی کافی آهن ندارد.

خوشبختانه، تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که فراورده‌های سویا حاوی مقدار زیادی آهن هستند. بنابراین گیاهخواران مجبور نیستند دیگر نگران کمبود این ماده‌ی مهم در بدن‌شان باشند چرا که می‌توانند با روغن سویا غذاها را آماده کنند. آهن موجود به صورت فریتین است، فرم آهن موجود در داخل بدن که بدن آن را آسان‌تر جذب می‌کند.

۱۵. فشار خون را در حالت متعادل حفظ می‌کند

هنگامی که قلب به درستی و بدون متحمل شدن فشار بیش از حد کار می‌کند، فشار خون در حد طبیعی نگه داشته می‌شود و مقدار مناسبی از خون را به کل بدن منتقل می‌کند. فشار خون مناسب مانع از بروز سکته‌ی مغزی می‌شود و آرامش بیش‌تری را در زندگی روزمره‌ی ما جاری می‌کند.

۱۶. از افت فشار خون جلوگیری می‌کند

این روغن از افت فشار خون نیز جلوگیری می‌کند، مشکلی که در بعضی موارد باعث برهم خوردن زندگی روزمره‌ی شما می‌شود زیرا ما نمی‌توانیم فعالیت‌های روزانه را مانند همیشه انجام بدهیم. فشار خون پایین موجب بروز سرگیجه‌ی شدید می‌شود و لازم است زمان بیش‌تری را برای بهبودی در بستر بگذرانیم. با گردش خون خوبی که روغن سویا می‌تواند ایجاد کند، فشار خون پایین دیگر مشکلی نیست که بخواهید نگران رخ دادن آن باشید!

 ۱۷: از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند

سویا ایزوفلانوییدهای خوبی دارد که به عنوان فیتواستروژن شناخته می‌شوند و دارای ویژگی‌های مشابه استروژن است. استروژن برای حفظ سلامت استخوان‌ها لازم است، و در واقع آن‌ها را قوی نگه می‌دارد. زنان بعد از یائسگی فاقد استروژن هستند. با مصرف غذاهایی که حاوی سویا هستند، زنان می‌توانند در دوران پیری استروژن کافی به استخوان‌های‌شان بدهند و در نهایت می‌توانند از پوکی استخوان جلوگیری کنند.

۱۸. دوران یائسگی را آسان‌تر می‌کند

یائسگی برای زنان بسیار سخت است زیرا نشان می‌دهد که دیگر بارور نیستند. عوارض جانبی آن کاهش رطوبت پوست است و در برخی موارد ممکن است حتی عزت نفس خود را از دست بدهند زیرا دیگر هیچ استروژنی در آن‌ها وجود ندارد. سویا به زنان در طی دوره‌ی ورود به یائسگی کمک می‌کند. فیتواستروژن موجود در آن اثرات مشابه با استروژن دارد. فیتواستروژن سلامت استخوان‌ها را حفظ و رطوبت پوست را نگه می‌دارد. به این ترتیب آن‌ها آرام آرام تحول در حال ایجاد را حس می‌کنند و در نهایت می‌پذیرند که یائسگی رخ داده‌است.

۱۹. خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد

لسیتین موجود در سویا به غیر از حفظ عملکرد مغز، قادر به افزایش متابولیسم چربی (لیپیدا) است. در این مورد، جایگزینی رژیم غذایی کربوهیدرات در غذای ما بسیار مهم است، چرا که به این ترتیب سطح قند خون حفظ می‌شود و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کاهش می‌یابد زیرا بیمار مبتلا به آن نمی‌تواند کربوهیدرات زیادی مصرف کند.

۲۰. سلامت دستگاه گوارش را حفظ می‌کند

چربی غیر محلول بیش از حد در داخل بدن می‌تواند سیستم گوارش ما را با مشکلاتی مواجه کند. با دریافت مقدار کافی لسیتین از طریق سویا، چربی سریع رقیق می‌شود و سوخت و ساز ما را افزایش می‌دهد بنابراین ماده‌ی سمی که هنوز در داخل بدن ما است، به راحتی آزاد می‌شود.

شاید این مطلب را هم بپسندید: 9روش طبیعی برای درمان بیماری کرون

۲۱. خطر ابتلا به سرطان سینه و روده‌ی بزرگ را کاهش می‌دهد

فیتواستروژن موجود در سویا همچنین قادر به حفظ سطح استروژن داخل بدن است و به این ترتیب مانع از بروز سرطان سینه و سرطان کولون می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند که زنان آسیایی در مقایسه با زنان در اروپا کم‌تر به سرطان سینه و کولون مبتلا می‌شوند. یکی از عواملی که چنین چیزی را سبب می‌شود این است که زنان آسیایی بیش‌تر از سوی اروپایی‌ها محصولات سویا را مصرف می‌کنند. وجود فراورده‌های سویا در رژیم غذایی اثر طولانی مدتی را در جلوگیری از سرطان نشان می‌دهد.

 ۲۲: آنتی‌اکسیدان طبیعی است

سویا حاوی مواد فعال است و در میان همه‌ی آن مواد قوی‌ترین مورد فلاونوئید است. فلاونوئید می‌تواند رادیکال‌های آزاد را که به بدن وارد می‌شوند تضعیف کنند و آن‌ها را به فرم کوچک‌تر تبدیل کنند تا از بدن آزاد شوند.

روغن سویا نه تنها به جلوگیری از برخی بیماری‌ها و حفظ سلامت اندام‌های داخلی کمک می‌کند، بلکه همچنین می‌تواند عملکرد ما را با بهبود سلامتی پوست، ناخن و موهای‌مان بهبود ببخشد.

۲۳. مرطوب‌کننده‌ی پوست است

ویتامین B کمپلکس موجود در سویا قادر به کنترل خشکی پوست است و پوست را مرطوب و درخشان می‌کند. برای این منظور می‌توانید مقداری از روغن سویا یا شیر سویا را در کل بدن استعمال کنید. با انجام این کار به طور منظم و دو بار یا سه بار در هفته، پوست مرطوب و سالمی خواهید داشت.

 ۲۳: سلامت ناخن را حفظ می‌کند

مصرف سویا به طور منظم به مدت ۶ ماه باعث می‌شود که ناخن قوی‌تر و درخشان‌تر شود و به این ترتیب آن‌ها به راحتی نمی‌شکنند. ناخن‌های شکسته مورد پسند هیچ کس به خصوص خانم‌ها نیست.

۲۴. سلامت موها را حفظ می‌کند

استفاده از روغن سویا روی مو نیز سبب می‌شود که موهایی درخشان و براق داشته باشید که به آسانی دچار شکستگی نخواهند شد. به غیر از این، روغن سویا همچنین روی افزایش حجم مو نیز تاثیر بسزایی دارد. برای این منظور می‌توانید روغن سویا را روی موها به طور کامل بمالید، اجازه بدهید به مدت نهایتا یک ساعت بماند و سپس آن را شستشو دهید. موها را باید به طور کامل آبکشی کنید زیرا روغن باقی مانده روی پوست باعث چرب شدن کف سر می‌شود. این روش درمانی را به طور منظم دو بار در هفته انجام دهید تا موهایی درخشان، براق و سالم داشته باشید.

شاید این مطلب را هم بپسندید: خواص حنا برای رشد مو و سلامتی بدن

نکات خریداری و نگه‌داری

روغن سویا در آشپزی، بیشتر برای سرخ‌کردن و پختن و به‌عنوان چاشنی سالاد به‌کارمی‌رود. این روغن در بیشتر کشورها به‌راحتی دردسترس است. هنگام خریدن، مراقب باشید که روغن، برچسب ارگانیک داشته باشد. چون این روغن، سرشار از چربی چندغیراشباع است، دربرابر نور، رطوبت و هوا اکسید می‌شود. بنابراین توصیه‌می‌شود تا جایی که ممکن است روغن را تازه خریداری‌کنید. در خانه، روغن را در دمای اتاق و در جای تاریک و خنک نگه‌داری‌کنید. می‌توانید برای استفاده‌ روزانه، مقادیر کمی از روغن را در پارچ نگه‌داری‌کنید.

ارزش غذایی و مواد تشکیل‌دهنده

روغن دانه سویا سرشار از انرژی است زیرا در هر ۱۰۰ گرم، ۸۸۴ کیلیوکالری دارد. این روغن حاوی ۳۰.۱۶ گرم کربوهیدرات، ۳۶۰۶۴ گرم پروتئین و حدود ۱۰ گرم فیبر است اما میزان چربی آن فقط ۲۰ گرم است. این روغن، سرشار از پروتئین‌هایی مانند ترئونین، لوسین، سیستین، تریپتوفان، ایزولوسین، اسیداسپارتیک و اسیدگلوتامیک است. روغن سویا سرشار از ویتامین A، K، C و E است. همچنین، مواد معدنی مانند کلسیم، مس، منگنز، منیزیم، فسفر، روی، سلنیوم و آهن دارد. همه این مواد برای عملکرد سالم بدن انسان لازمند. می‌توانیم بگوییم که مصرف متعادل روغن سویا، از روغن‌های آشپزی دیگر، فواید بیشتری دارد.

جدول تغذیه‌ای:

ماده غذایی

واحد

ارزش در هر ۱۰۰ گرم

۱.۰۰*۱ فنجان

مقادیر تقریبی

آب

گرم ۰.۸ ۱.۳۸
انرژی کیلوکالری ۴۵۱

۷۷۶

انرژی

کیلوژول ۱۸۸۹ ۳۲۴۹
پروتئین گرم ۳۹.۵۸

۶۸.۰۸

لیپید کل

گرم ۲۱.۶۲ ۳۷.۱۹
خاکستر گرم ۵.۲۸

۹.۰۸

کربوهیدرات، با تاوت

گرم ۳۲.۷۲ ۵۶.۲۸
فیبر، کاملا رژیمی گرم ۸.۱

۱۳.۹

 

مواد معدنی

کلسیم

میلی‌گرم ۱۴۰ ۲۴۱
آهن میلی‌گرم ۳.۹۵

۶.۷۹

منیزیم

مبلی گرم ۲۲۸ ۳۹۲
فسفر میلی گرم ۶۴۹

۱۱۱۶

پتاسیم

میلی گرم ۱۳۶۴ ۲۳۴۶
سدیم میلی‌گرم ۲

۳

روی

میلی‌گرم ۴.۷۷ ۸.۲
مس میلی‌گرم ۱.۰۷۹

۱.۸۵۶

منگنز

میلی‌گرم ۲.۱۸۴ ۳.۷۵۶
سلنیوم میکروگرم ۱۹.۳

۳۳.۲

 

ویتامین ها

ویتامین C، اسید اسکوربیک کل

میلی‌گرم ۴.۶ ۷.۹
تیامین میلی‌گرم ۰.۴۲۷

۰.۷۳۴

ریبوفلاوین

میلی‌گرم ۰.۷۵۵ ۱.۲۹۹
نیاسین میلی‌گرم ۱.۰۵۶

۱.۸۱۶

اسید پانتاتونیک

میلی‌گرم ۰.۴۷۳ ۰.۸۱۴
ویتامین B۶ میلی‌گرم ۰.۲۲۵

۰.۳۸۷

فولات، کل

میکروگرم ۲۰۵ ۳۵۳
اسیدفولیک میکروگرم ۰ ۰

فولات، غذا

میکروگرم ۲۰۵ ۳۵۳
فولات، DFE میکروگرم- DFE ۲۰۵

۳۵۳

ویتامین B۱۲

میکروگرم ۰ ۰
ویتامین A، RAE میکروگرم-RAE ۰ ۰

رتینول

میکروگرم ۰ ۰
َویتامین A، وحد بین‌المللی واحد بین‌المللی ۰ ۰

ویتامین D (D۲+D۳)

میکروگرم ۰ ۰
ویتامین D واحد بین‌المللی ۰ ۰

ویتامین K (فیلوکوئینون)

میکروگرم ۳۷

۶۳.۶

 

لیپیدها

اسیدهای چرب، کاملا اشباع

گرم ۳.۱۲۷ ۵.۳۷۸
۱۴:۰۰ گرم ۰.۰۶

۰.۱۰۳

۱۶:۰۰

گرم ۲.۲۹۵ ۳.۹۴۶
۱۸:۰۰ گرم ۰.۷۷۲

۱.۳۲۸

اسیدها چرب، کاملا تک‌غیراشباع

گرم ۴.۷۷۶

۸.۲۱۵

استفاده در آشپزی

روغن سویا یکی از پرکاربردترین روغن ها در خانواده های ایرانی است. از این روغن برای سرخ‌کردن، آشپزی تجاری و آشپزی در خانه استفاده‌ می شود، چون این روغن، خیلی جذب غذا نمی‌شود. این روغن به رنگ زرد کمرنگ است. افرادی که نمی توانند لاکتوز را تحمل‌ کنند، می توانند از شیرسویا استفاده کنند. همچنین این افراد، محصولات شیر را با محصولات سویا که در بازار موجود است جایگزین می‌کنند. افراد کمی به سویا حساسیت نشان‌داده‌اند. اگر نخستین بار است که از این روغن استفاده‌می کنید، مراقب واکنش‌های حساسیتی احتمالی خود باشید.

اگر طرفدار تناسب اندام هستید و می خواهید رژیم غذایی سالم و مفید داشته باشید،روی آوردن به روغن سویا انتخاب خوبی است. از فواید آن لذت ببرید.

 

منبع: drhealthbenefits.com و stylecraze


مطالب مرتبط:

هرآنچه درباره بلوبری نمی دانید

روغن کرچک: خواص+مضرات

63 نوع روغن گیاهی و خواص آنها

ارسال نظر

Cart
Your cart is currently empty.