منابع پروبیوتیک
اگر شما میخواهید از منابع پروبیوتیک طبیعی (چیزی غیر از مکمل های پروبیوتیک) در تغذیه روزانه خود استفاده کنید پس کار درست این است که بهترین غذاهای حاوی پروبیوتیک را بشناسید و به جای استفاده از مکمل ها از این خوراکی ها در غذای روزانه خود استفاده کنید و از مزایای سلامتی آنها بهره مند شوید.
دلیل چنین توصیهای این است که بدن شما اولویت اول شما است و مراقبت از آن با صرف هزینه برای خرید غذاهای با کیفیت، بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان میآورد: یعنی یک زندگی سالم و طولانی!
بهترین مواد غذایی پروبیوتیک را میتوان در فهرست زیر پیدا کرد. به یاد داشته باشید که بسیاری از این غذاها بهترین خوراکیهای طبیعی هستند که به شیوههای مختلف به بدنتان فایده میرسانند.
۱. ماست پروبیوتیک
در میان انواع رایج منابع پروبیوتیک بدون شک ماست حاوی ارگانیسمهای زنده یکی از بهترین خوراکیها است. بسیاری ادعا کردهاند که ماست تولید شده از شیر بز، گوسفند و گاو بهترین منبع غذایی پروبیوتیک است.
برخی اینگونه استدلال میکنند که دام باید به صورت ارگانیک تغذیه کرده باشد، اما این هم نباید سبب شود که از مصرف این منبع شگفتانگیز پروبیوتیکها پرهیز کنید.
۲. پنیر پاستوریزه نشده
پنیرهای کهنهی خام به خصوص، شامل مقادیر زیادی از پروبیوتیکها هستند، به ویژه هنگامی که از شیر گوسفند و بز تهیه شده باشند.
این پنیرها همچنین مقدار زیادی استرپتوکوک ترموفیلوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بلگاریکوس و بیفیدوس دارند. فقط یادتان باشد که پنیر خام بخرید، چرا که خرید پنیر پاستوریزه هیچ مزیت پروبیوتیکی برای شما ندارد.
چند نمونه از پنیرهایی که حاوی مقادیر زیادی پروبیوتیک هستند، عبارتند از: گودا، چدار، پرولون و گریور.
پنیر هم یکی از بهترین منابع غذایی پروبیوتیک است، و هم مزایای فراوان دیگری نیز برای بدن فراهم میکند – مانند کاهش وزن (خبر خوبی برای دوستداران پنیر است، نه؟).
این تاثیر پنیر به خاطر مقدار بالای پروتئین و کلسیم موجود در آن است که به طور مؤثری سیستم گوارش شما را با تثبیت متابولیسمتان بهبود میدهد و در نهایت منجر به کاهش وزن میشود.
مراقب باشید که دفعهی بعدی یک پیتزای پر از پنیر را سفارش ندهید!
۳. دوغآب (باتر میلک)
از آنجایی که ما در حال حاضر در قسمت مواد لنبی حاوی پروبیوتیک هستیم، باتر میلک یکی دیگر از خوراکیهای عالی برای اضافه کردن به این فهرست است به این دلیل که یک محصول لبنی تهیه شده به روش لاکتور-تخمیر است.
این بدان معنی است که افرادی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند، میتوانند باتر میلک بخورند، زیرا پروتئین لاکتوز درون آن به اسید لاکتیک تبدیل شدهاست.
یکی دیگر از نکات مهم در مورد باتر میلک این است که مواد مغذی فراوانی دارد، سرشار از پروتئین، کلسیم، ریبوفلاوین، پتاسیم و ویتامین B۱۲ است: همهی اینها را دارد و در عین حال هم کم چربی و هم کم کالری است!
باتر میلک به برای افزایش میزان انرژی، متعادل کردن اسید معده، و بهبود هضم نیز مفید است.
طرز تهیه باترمیلک خانگی : برای درست کردن باترمیلک کافی است که ۱ قاشق غذاخوری سرکه سفید یا آب لیمو را به ۱ پیمانه شیر اضافه کرده و کمی با هم مخلوط کنید. ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در دمای اتاق بدون هم زدن قرار دهید. تا این ترکیب حالت بریدگی پیدا می کند. ترکیب را مخلوط کرده و باترمیلک آماده می شود.
۴. چای تخمیری کومبوجا
تهیهی کومبوجا با استفاده از قارچ کومبوجا انجام میشود. این ماده باعث تخمیر چای سیاه میشود.
هرچند مزایای کومبوجا عبارت است از پشتیبانی سیستم گوارش، سمزدایی کبد و افزایش انرژی، اما این نوشیدنی یک منبع عالی از پروبیوتیکها نیز محسوب میشود.
گفته میشود کامبوجا که به طور معمول به عنوان نوعی چای دمکرده سرو میشود، فرایند هضم را در بدن شما بهبود میبخشد و در عین حال توانایی حفاظت از بدن در برابر ویروسهای خطرناک مانند کاندیدا و مبارزه با آنها را دارد.
۵. سرکه سیب
هرچند سرکه سیب خود یک مادهی خوراکی پروبیوتیک نیست، اما حاوی مادهای است که برای پروبیوتیکها بسیار کمککننده است (به خصوص هنگامی که با هم مصرف میشوند). این ماده سیب تخمیرشده است. سیب تخمیرشده ترکیب بسیار مهمی دارد که برای داشتن فرایند هضم مناسب ضروری است.
این عنصر پکتین نامیده میشود و اغلب اوقات با مزایای سرکه سیب به اشتباه گرفته میشود به دلیل این که رشد باکتری سالم را در روده ترویج میکند.
این باکتریها چیزی جز پروبیوتیک نیستند.
شاید این مطلب را هم بپسندید: خواص سرکه سفید برای سلامتی، زیبایی و پاک کنندگی
۶. شکلات تلخ
شکلات تلخ در حالی که هم خوشمزه و هم حاوی مواد مغذی است، مقادیر زیادی از پروبیوتیکها و همچنین آنتیاکسیدانها دارد که هر دو به شکلی متفاوت برای شما فایده دارند!
بسیاری از آدمها شگفتزده میشوند وقتی که میفهمند شکلات تلخ یک مادهی خوراکی پروبیوتیک است. یکی از نکاتی که باید در مورد شکلات تلخ بدانید این است که آنتیاکسیدان دارد، چیزی که شیر ندارد.
با این حال، باید این نکته را در ذهن داشته باشید که بهتر است که غذاهای پروبیوتیک خود را در ابتدای وعدهی غذاییتان میل کنید. و این یعنی کسانی که معمولا پس از شام دسر میخورند کمی در این میان ضرر میکنند!
۷: کفیر
یکی دیگر از منابع پروبیوتیک عالی که مقادیر بالایی از ویتامین A و D دارد، کفیر است، شیر تخمیرشدهای که طعم آن بسیار شبیه به ماست است.
کفیر یک محصول تخمیریِ شیر مانند است که طعم ترش و گاهی تند دارد، از دانههای کبیر که از مخمر و باکتریها ساخته شدهاند، تهیه میشود.
کفیر برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز نیز قابل مصرف است. به این دلیل که باکتریها و مخمر آنزیمی را تولید میکنند که تقریبا تمام لاکتوز را پس از فرایند کشت مصرف میکنند.
کفیر مانند بسیاری دیگر از محصولات لبنی تخمیری، مقدار زیادی پروتئین، ویتامین B۱۲ و کلسیم نیز به بدن تان میرساند. این نوشیدنی با توجه به ماهیت مغذی و متعادلی که دارد، مصرف آن برای بیماران مبتلا به ایدز، سرطان، هرپس، سندرم خستگی مزمن و دیگر موارد توصیه میشود.
اثر آرامبخش این نوشیدنی بر سیستم عصبی بدن سبب میشود که برای افراد مبتلا به اختلالات خواب و ADHD (اختلال کمتوجهی-بیشفعالی) بسیار مفید باشد.
از همهی اینها مهمتر این است که کفیر به ارتقاء حرکات روده کمک میکند و زمانی که به طور منظم مصرف شود، نفخ را کاهش میدهد.
شاید این مطلب را هم بپسندید: خواص کفیر
۸. سوپ ژاپنی میسو
سوپ میسو یک چاشنی سنتی ژاپنی است که از سویا تهیه میشود و در کجی و نمک تخمیر شدهاست. این مادهی خوراکی هزاران سال است که مادهی اصلی در رژیم غذایی مردم ژاپن است.
از آنجایی که سوپ میسو تخمیر شدهاست، سرشار از پروبیوتیکهای فوقالعادهای است که مزایایی بسیار بیشتر از آنچه تصور کنید برای بدنتان دارند.
مطالعات انجام شده در ژاپن نشان میدهند که سوپ میسو منبع خوبی از مواد مغذی ضروری مختلف از قبیل مواد معدنی، نمک، ویتامینها، میکروارگانیسمها، کربوهیدراتها و چربیها به شمار میآید.
این مادهی خوراکی همچنین حاوی فیتونوترینتهایی است که گفته میشود حاوی خواص ضد سرطان فوقالعادهای هستند. سوپ میسو همچنین برای کنترل کلسترول، استرس اکسیداتیو و التهاب مفید است.
سوپ میسو که معمولا در بسیاری از رستورانهای سوشی یافت میشود برای سیستم گوارش شما بینهایت مناسب است – بهتر است قبل از شروع صرف غذا آن را بخورید تا هم بدنتان را با مواد مغذی پر کنید و هم آمادهی خوردن غذا شوید!
۹: کیمچی(ترشی کلم کره ای)
این مادهی خوراکی یک غذای اصلی کرهای است که هزاران سال قدمت دارد. کیمچی با استفاده از یک روش تخمیری تهیه میشود و در واقع برای حفظ سبزیجات در طول زمستانهای طولانی و سخت کشور آماده میشود.
انواع بیشماری از کیمچی وجود دارد اما همهی آنها یک چیز مشترک دارند؛ آنها یک مادهی خوراکی دارای پروبیوتیک و بسیار سالم هستند.
مطالعات متعددی وجود دارند که نشان میدهند کیمچی پروبیوتیک فراوانی دارد و نکتهی بهتری که در مورد کیمچی وجود دارد این است که مقادیر بالایی از ویتامین A، C، B۱، B۲، کلسیم، بتا کاروتن و حتی آهن دارد.
دلیل این امر این است که کیمچی حاوی یک باکتری است به نام “لاکتوباسیلوس کیمچی ” و انواع دیگر باکتریهای اسید لاکتیک که برای سیستم گوارشی و سیستم ایمنی بسیار مفید هستند.
کیمچی که بسیار به کلمترش یا زاواکراوت (بعضیها میگویند آنها پسرعمو هستند) شباهت دارد، نسخهی کرهای سبزیجات تخمیرشده است.
کلمترش یا زاواکراوت – مانند کیمچی، کلمترش نیز یک غذای تهیهشده از کلم تخمیرشده است که سرشار است از ویتامینها و مواد معدنی و همینطور یک غذای پروبیوتیک عالی محسوب میشود. کلمترش که ریشه در آلمان دارد، اغلب در بحثهای مربوط به غذاهای پروبیوتیک مطرح میشود.
این مادهی خوراکی حاوی آنتیاکسیدانها و مقادیر زیادی از اسیدهای ارگانیک است که رشد باکتریهای خوب را در رودهی شما مورد حمایت قرار میدهند. کلمترش همچنین حاوی مقادیر بالایی ویتامین C و سایر آنزیمهای گوارشی مفید است.
اگرچه این مادهی خوراکی بسیار محبوب است و از آلمان میآید، اما در آمریکا و همچنین بسیاری از کشورهای اروپایی متفاوت نیز شناخته شدهاست. به همین دلیل، متوجه خواهید شد که کلمترش در سبکهای مختلفی وجود دارد و مورد استفاده قرار میگیرد.
به عنوان مثال در آمریکا، شما ممکن است آن را به عنوان یکی از مخلفات رایج کنار هاتداگ ببینید.
۱۰: ترشی
باور کنید یا نه، ترشی سبز معمولی برای سیستم گوارش شما عالی است. چنین تاثیر مثبتی به علت باکتریهایی است که در آن یافت میشود (حاصل از آب نمکی که برای ترشی استفاده میشود)، و به طور موثری به سلامت کلی روده کمک میکنند.
آب ترشی نیز که یک منبع غنی از الکترولیتها محسوب میشود، به کاهش درد عضلانی ناشی از ورزش کمک میکند.
بسیاری از زنان باردار میل به خوردن ترشی دارند و البته جای تعجبی هم نیست زیرا یکی از عالیترین مواد خوراکی حاوی پروبیوتیک طبیعی است، بنابراین میتواند دروازهای رو به انواع مختلف غذاهای فوقالعاده و تخمیرشده باشد.
۱۱. تمپه(از فراورده های سویا)
تمپه یکی دیگر از منابع پروبیوتیک است که از سویا تهیه شدهاست. این مادهی خوراکی بیشتر در میان گیاهخواران شناخته شدهاست چرا که از آن به عنوان جایگزین گوشت در وعدههای غذایی خود استفاده میکنند.
تمپه مزایای مشابه با توفو را به بدنتان میرساند اما مواد مغذی بسیار بیشتری دارد، و به طور کلی طعم و مزه و بافت آن مشخصتر است.
تپپه حاوی مقادیر مناسبی از منیزیم، کلسیم و حتی آهن است.
این آجرهای سفید و سخت نه تنها سرشار از پروتئین هستند بلکه در مقایسه با توفو (که این هم با سویا تهیه میشود) دارای کالری، فیبر و پروبیوتیکهای بیشتری نیز از هستند.
منابع: diamondherbs و bazdeh
مطالب مرتبط: